Prikaži kategorije
Domov / Dogodki / Peter Podlunšek je na dirki v Angliji dosegel odličen rezultat
Peter_Podlunsek_Anglija (4)

Peter Podlunšek je na dirki v Angliji dosegel odličen rezultat


Dirka slovitega Red Bull Air Race se je včeraj odvila v angleškem Ascotu, kjer je slovenski predstavnik Peter Podlunšek dosegel odlično 10. mesto in osvojeno točko. To je izjemna napoved za dirko, ki bo 3. in 4. septembra v Nemčiji.

Edini slovenski predstavnik na dirkah Red Bull Air Race, Peter Podlunšek se je včeraj na dirki v angleškem Ascotu uvrstil na izjemno 10. mesto in s tem dosegel tudi novo točko. S tem dosežkom se ekipi obeta zelo pester konec tedna med 3. in 4. septembrom, ko bo Peter ponovno v borbi za najvišjo stopničko v Nemčiji na dirkališču EuroSpeedway Lausitz. Do takrat pa bo ekipa Peter Podlunšek Racing poskusila odpraviti težave in napake, ki so jih naredili na včerajšnji dirki.

Peter_Podlunšek_Anglija (3)

Kot je povedal glavni taktik ekipe Boštjan Dečman: “Po analizi včerajšnjih kvalifikacijskih letov lahko z Markom Travnerjem rečeva, da je Peter uspel sestaviti dve zanimivi liniji: v prvem kvalifikacijskem poskusu dober zaključek in v drugem izjemen začetek. Majhna napaka je bila preveč direkten vhod v vrata številka 6 in previsoka linija do naslednjih vrat. Današnja taktika je torej sestaviti začetek drugega poskusa in konec prvega. Nekaj časa nam torej še ostaja na progi, ki ga bomo sedaj poskušali ujeti in dohiteti nasprotnike.”

Peter_Podlunšek_Anglija (2)

Po koncu zahtevne dirke je svoje mnenje podal tudi tehnik ekipe ki prihaja iz Amerike, Dax Wanless: “Danes imamo tu fantastično dirko, prijetnih 20 stopinj in praktično nič vetra. Peter je čudovito letel – no, mogoče bi lahko še malo bolj pritisnil v določenih ovinkih, a nismo smeli tvegati napake in v osnovi mu dam prav in sem nanj tudi zelo ponosen. Resnično se veselim dirke v Lausitzu, kamor odhajamo tudi z novim okrovom motorja, zaradi česar bi moralo letalo po vseh pravilih postati še hitrejše.”

Peter_Podlunšek_Anglija (1)

Svoje občutke in misli o dirki pa je razkril tudi glavni akter dogajanja, Peter Podlunšek: “Le nekaj centimetrov mi je zmanjkalo, da bi se lahko uvrstil v polfinale ali krog osmih. Šonka kot drugouvrščeni včerajšnjih kvalifikacij ni bil najbolj enostaven nasprotnik, dati sem moral vse od sebe in se za vsako ceno izogniti napaki, ki bi me stala časovnega pribitka. Vem, kje imam še precej rezerve in na tem bom delal v naslednjih tednih, na dirki v Nemčiji, kamor bomo, upam, prišli še z nekaj posodobitvami na letalu. Zaenkrat lahko povem le to, da se naši navzdol obrnjeni zaključki kril obnesejo in sem s to dokaj drzno odločitvijo več kot zadovoljen.”

Peter_Podlunšek_Anglija (4)

Peter je včeraj že tretjič nastopil na dirki v Ascotu, a letos prvič kot predstavnik elitnega razreda Master. Leta 2014 in 2015 je tam nastopil kot pilot pokala Challenger, ki je kot nekakšna pred-skupina, kot je Formula 2. Letos pa se je kot prvič uvrstil med elitno skupino najboljših pilotov na svetu. Na tej stezi se značilno izvaja tudi statični start, kar pomeni da morajo piloti takoj po vzletu že začeti s tekmovalnim letom. Paul Bohnomme je strokovni komentator prvenstva in tudi najuspešnejši pilot prvenstva vseh časov in je dodal: “Kar je atrakcija za gledalce, je velik izziv za pilote. Steza je zahtevna, zato je ubiranje pravih linij zaradi manjše hitrosti skozi prva vratca še toliko bolj pomembno.”

Peter_Podlunšek_Anglija (5)

Zmagovalec včerajšnje dirke je bil Anglež Matt Hall, na drugem mestu mu je sledil Nemec Matthias Dolderer, kot tretji pa se je uvrstil Avstrijec Hannes Arch. Dirka na nemškem Lausitzu bo zabavna in pestra, zato vljudno vabljeni na ogled dirke.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG