Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Pet stvari, ki jih o VW Golfu verjetno še niste slišali
AVTOBLOG-zanimivosti-o-VWGolf (20)

Pet stvari, ki jih o VW Golfu verjetno še niste slišali


Volkswagen Golf je eden najprepoznavnejših in najbolj uspešnih zgodb v avtomobilizmu, a obstajajo tudi nekatere različice ali dejstva, ki jih ne ve vsak. Za vas smo jih zbrali 5.

1. Je drugi najbolj prodajani avtomobil na svetu vseh časov

Med letoma 1974 in 2013 so pri Volkswagnu proizvedli kar 30 milijonov avtomobilov z oznako Golf, od takrat do danes pa je ta številka še narasla. To ga postavi na drugo mesto po prodajnih številkah na svetu, prehiti ga namreč le Toyota Corolla, ki velja za najpopularnejši avtomobil v zgodovini z več kot 40 milijoni prodanih primerkov.

AVTOBLOG-Volkswagen-Golf_R-2018 (3)

2. Platforma VW Golfa služi za osnovo mnogim modelom

Ni ravno nevsakdanje, da si avtomobili delijo svoje platforme in Golf ni tukaj nobena izjema. V preteklosti je bil zasnovan na Group A platformi, ki je služila tudi za osnovo modelov Beetle, Jetta, Eos in Scirocco iste znamke ter tudi za avtomobile drugih znamk istega koncerna, kot so naprimer Audi A3, Audi TT, Škoda Octavia in Seat Leon. S predstavitvijo nove modularne MQB platforme, pa se je uporaba le te še razširila in tako služi za osnovo večine avtomobilov srednjega razreda VW koncerna.

AVTOBLOG-Seat-Leon-2017- (1)

3. Lahko bi imel vgrajen W12 motor

V preteklosti so volkswagnovi inženirji prišli na idejo, da bi naredili Golf GTI koncept z vgrajenim W12 motorjem. W12 motor ima 12 valjev v obliki W, kar v osnovi pomeni, da sta dva V6 motorja združena v enega. Ta motor je proizvajal toliko moči, da je s pomočjo štirikolesnega pogona poskrbel za pospešek do stotice v le 3,7 sekunde, končna hitrost pa je znašala preko 320 kilometrov na uro. Na žalost ni ta različica nikoli ugledala luč proizvodnje, za kar se verjetno lahko zahvalimo ‘downsizingu’ in okoljevarstvenikom, vseeno pa pokaže, kako daleč lahko inženirji popeljejo tako navaden avtomobil kot je VW Golf, če jim damo proste roke.

4. Golf GTI je bil sprva ‘popoldanski projekt’

Golf GTI, ki mu v žargonu pravimo tudi vroča različica originalnega golfa, je bil v osnovi stranski projekt inženirjev v prostem času, ki so si želeli izdelati zmogljivejšo različico tega avtomobila. Na projektu so delali po službi in za vikende, da so končno ustvarili športnega golfa. Koncept so nato pokazali vodstvu podjetja, katerega prvi odziv je bil precej negativen a so vseeno pristali na omejeno serijo 5.000 primerkov. Verjetno ne potrebujem posebej poudarjati, da so po zelo dobrem odzivu kupcev odobrili serijsko proizvodnjo, od takrat pa je bilo prodanih že skoraj 2 milijona VW Golfov z oznako GTI.

5. Obstaja tudi različica golfa, za katero verjetno še niste slišali

Ste kdaj že slišali za Volkswagen Golf Country Syncro? No če niste verjetno niste edini, če ste, pa je velika verjetnost, da ste velik poznavalec in ljubitelj te nemške znamke. Country je začel s proizvodnjo leta 1990 v osnovi pa je bil štirikolesno gnani crossover na osnovi golfa in to še preden so crossoverji sploh obstajali. Izdelanih je bilo le nekaj več kot 7.700 primerkov, saj je proizvodnja trajala le dobro leto (zadnji je bil izdelan leta 1991). Vgrajen je imel prej omenjeni Syncro štirikolesni pogon, kar 21 centimetrska oddaljenost od tal in zaščita podvozja pa sta poskrbeli, da je bil zaradi spodobnih terenskih lastnosti zelo popularen predvsem v alpskih regijah Evrope.

Ko upoštevate uporabnost, varčnost, konzervativni stil in pregovorno zanesljivost (ki morda ne drži več toliko), je težko tekmovati z volkswagnovim golfom in številke ne lažejo. Iz svojih skromnih začetkov v povojni tovarni v Nemčiji, je zrasel v ljudski simbol in avtomobil vreden slogana Das Auto.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG