Prikaži kategorije
Domov / Primerjave / Pet avtomobilskih parov, ki imajo več skupnega kot deluje na prvi pogled!
fetured image

Pet avtomobilskih parov, ki imajo več skupnega kot deluje na prvi pogled!


Kaj imata skupnega nizkocenovni terenec in majhen Mercedes? Ali italijanski superšportnik in nemška luksuzna limuzina najvišjega razreda? Ne gre skupaj saj so popolnoma različni, mar ne? No skupnega imajo več kot si mislite…

Skupno znanje, optimizacija proizvodnje in zmanjševanje stroškov…vse to so sredstva, katerih se morajo proizvajalci avtomobilov posluževati, če želijo preživeti in ostati konkurenčni na trgu. Zato zadnje čase opažamo čedalje več sodelovanj med različnimi znamkami, saj tako obe znamki močno zmanjšata stroške razvoja ali proizvodnje, v nekaterih primerih pa najdemo tudi enake sestavne dele v avtomobilih, ki so si na prvi pogled čisto različni. Pa poglejmo 5 najbolj neverjetnih primerov:

Dacia Duster in Mercedes-Benz razreda A 180 CDI:
Najprej imamo Dacio Dusterja, nizkocenovni SUV, ki se je odločil posoditi svoje srce Mercedesu razreda A in sicer v sklopu Renault, Nissan, Deimler partnerstva. V osnovi je 1.5 dci motor, renaultov, pri Mercedesu pa je vgrajen izključno v 180 CDI modele razreda A in tudi razreda B.

mercedes-vs-dacia

Ford Ka in Lancia Ypsilon:

Italijanski mestni avtomobilček, ki na prvi pogled nima nič skupnega z ameriškim, pa vendar si delita Fiat Mini platformo. Ta platforma je bila razvita za fiatov mestni avtomobil, bila pa je  zamenjava za staro Panda platformo. Uporabili so jo tudi za fordov model Ka in kasneje za Fiat 500 ter Fiat Pando druge generacije.

Ford-Ka-vs-Lancia-Ypsilon

Tesla Model S in Mercedes-Benz razreda B connected drive:

Dva popolnoma različna električna avtomobila, ki pa imata skupen najpomembnejši del vsakega električnega avtomobila-baterijo. Tesla je do sedaj, za Mercedes-Benz dobavljala baterije za vgradnjo v njihova električna vozila razreda B connected drive, vendar se po sedmih letih partnerstvo končuje, saj so nemci sklenili razviti svojo tehnologijo.

Tesla-vs-mercedes

VW Caddy in Audi Q3:

Se sprašujete kaj imata ta dva skupnega? Tudi tukaj je govora o platformi in sicer taki z oznako PQ35 , ki pa je sicer spremenjena in dodelana za vsak avtomobil posebej. Čeprav je bla razvita tako, da je bolj fleksibilna in prilagodljiva od predhodne, je še vedno presenetljivo, da je uporabljena še za 17 drugih različnih avtomobilov iz VW koncerna, ki med drugim vključuje tudi seata leona(Mk2), škodo octavio in audija TT.

Q3-vs-caddy

 

Mercedes-Benz S65 AMG in Pagani Huayra BC:

Zaključujemo izbiro z najzanimivejšim parom. Kaj točno ima luksuzna limuzina najvišjega razreda z ekskluzivnim hiper-športnikom butičnega italijanskega proizvajalca? Odgovor je tako kot pri prvem paru-motor. Oba poganja 6 litrski biturbo V12 motor razvit s strani mercedesovega hišnega tunerja AMG. Pagani Huayra je res eden najboljših in najhitrejših avtomobilov na svetu, izdelanem v zelo omejenih številkah. Ravno zato je še toliko bolj čudno, če pomislimo, da ga poganja isto srce kot ogromno luksuzno limuzino.

Huyra-vs-S65AMG

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG