Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Renault / Pariz: Renault razkriva Koleosa, koncepta Clia R.S. in Trezorja!
AVTOBLOG - Paris Motor Show 2016 - Renault (5)

Pariz: Renault razkriva Koleosa, koncepta Clia R.S. in Trezorja!


Francoski proizvajalec Renault je na domačih tleh v Parizu danes predstavil kar pet novih vozil, med katerimi je bil prvič predstavljen nov Koleos. Navduševali so tudi z novim konceptnim vozilom.

Renault vrača ime Koleos z novim terenskim vozilom ki bo konkuriral vozilom kot sta Kia Sorento in Hyundai Santa Fe. Je večji od bratskega Capturja in Kadjara, s poudarkom na prostornino zadnjih potnikov in prtljažnika. Zelo družinsko osredotočeno vozilo. Je tudi zadnji izmed Renaultove nove oblikovne serije, ki se je začela z novim Cliom že leta 2012. Tako bo pridobil LED žaromete v obliki črke C in s kromom poudarjen sprednji odbijač in režo hladilnika. Oblikovno je popolnoma drugačen od trenutnih Renaultovih modelov in nudi vožnjo dvignjeno 21 centimetrov od tal. “To omogoči Koleosu resnične izven-terenske zmogljivosti”, pravijo pri Renaultu.

Na zadnjem delu je moč opaziti podrobnosti kot jih vidimo na Meganu z dolgimi LED lučmi, kot novost pa je prostor za registrsko tablico zdaj pritrjen na prtljažna vrata in ne na odbijač, kot pri Kadjarju. V notranjosti lahko vidimo LED osvetlitev, električno pomične sedeže z možnostjo masažne funkcije, opaziti pa je tudi oprijemne ročke, kar potrjuje izven-terenski namen. Prostorsko je zelo praktičen, saj prtljažnik nudi 624 litrov prostornine, kar je 39 litrov več kot pri konkurenčnem Hyundai SantaFe-ju. Renault trdi da se s podrtimi sedeži prostornina poveča na 1.690 litrov.

Kot pri ostalih trenutnih modelih Renault, je tudi v Koleosu poudarek na varnosti. Aktivno zaviranje v nevarnosti, opozorilo na zapuščanje voznega pasu, prepoznava prometnih znakov in senzor za utrujenost voznika so le nekatere izmed široke palete možnosti dodatne varnostne opreme. Tako velika prostornost pa bo na voljo s petimi sedeži, saj kot pravijo pri Renaultu, sedem sedežev ni prioriteta. Na trg bo vstopil ob koncu letošnjega leta, v Slovenijo pa po vsej verjetnosti šele prihodnje leto. Poleg Koleosa pa smo na predstavitvi lahko oči pasli na novem Grand Scenicu, Meganu GranCoupe, prenovljenem Cliu, novem poltovornjaku Alaskan, električnem Zoe, Talismanu in športnim konceptnim Clio RS 16.

Je najhitrejše Renault Sport vseh časov, saj ga poganja enak motor z ročnim šest-stopenjskim menjalnikom, ki poganja večjega Megana 275 Trophy-R. S pomočjo 1.6-litrskega turbo motorja in Akrapovič izpušnega sistema, Clio RS 16 tudi zelo lepo rohni. Sicer tega žal v Parizu nismo bili deležni, se pa veselimo testne vožnje, kjer bi lahko slišali to pošast. Oblikovno je razvidno da gre za športno obliko Clia, vendar pa poširjeni odbijači in blatniki s pomočjo velikega strešnega spojlerja, v rumeni barvi z dirkalno poslikavo poskrbijo za absolutno elegantno-brutalen izgled vozila. Poleg divjega Clia pa smo prvič spoznali še eno konceptno vozilo.

Predstavljeno je bilo tudi novo konceptno vozilo, ki prikazuje začetek nove dobe oblikovanja pri Renaultu. Kot pravijo: “To vozilo raziskuje elemente, ki bodo navdihovali prihajajoče Renaultove modele prihodnosti. Napoveduje, kakšna bo morda mobilnost prihodnosti in izkazuje strast, povezano z avtomobili.” Nosi ime Trezor in meri le 108 centimetrov v višino. Vozilo prikazuje nadaljevanje ljubezensko zgodbe, ki se je začela že leta 2010 s prvim konceptnim vozilom glavnega oblikovalca Laurens van den Ackarja, ki ga je imenoval Dezir. Trezor sedaj predstavlja združitev dveh zaljubljencev, ki kot odpiranje škatlice s poročnim prstanom, dvig trupa in strehe prikazuje odpiranje presenečenja oziroma nečesa posebnega. Predstavlja tudi stilsko prihodnost podjetja z avtonomno vožnjo, čudovitimi linijami in prestižnim okusom.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG