Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Land Rover / Novo pri nas: Range Rover VELAR, angleški luksuzni SUV
AVTOBLOG - Range Rover VELAR - JLR A-Cosmos - PRESS (31)

Novo pri nas: Range Rover VELAR, angleški luksuzni SUV


Danes smo se udeležili uradne slovenske predstavitve novega Range Rover Velarja, ki obljublja več elegance in luksuza, obenem pa naj bi premamil predvsem kupce manjšega modela Evoque, ki bi radi nekaj več.

Danes je na gradu Otočec, svojo domačo premiero doživel četrti član družine Range Rover, ki je svojo pot začela že davnega leta 1970 in velja za za pionirja na področju luksuznih SUVjev. SUV z imenom Velar se uvršča med modela Evoque in Range Rover Sport, odlikuje pa ga minimalistični dizajn in ‘off road’ karakteristike, ki v tem segmentu enostavno nimajo konkurence.

AVTOBLOG - Range Rover VELAR - JLR A-Cosmos - PRESS 2 (1)

Po besedah Jakaba Zsolta, direktorja za marketing znamk Jaguar in Land Rover, z modelom Velar ciljajo predvsem na nove stranke, ki do sedaj niso razmišljale o nakupu vozila iz družine Range Rover, temveč so bolj posegali po konkurentih kot so Porsche Macan, BMW X4 in Audi Q5. Range Rover Velarja odlikuje Avantgardni, futuristični dizajn, ki v sebi skriva štiri glavne elemente. Najprej takoj opazimo matrične LED žaromete, ki s svojo tehnologijo omogočajo oblikovno ozke ter elegantne prednje in zadnje luči, svetijo pa lahko tudi v kombinaciji z lasersko tehniko, ki omogoča vidljivost do 550 metrov. Drugi, tudi takoj opazen element so kljuke, ki se med vožnjo skrijejo v sama vrata in tako pomagajo zmanjšati aerodinamični upor avtomobila in zmanjšati piš vetra pri večjih hitrostih.

Še najbolj skrit je tretji glavni element, ki pa je struktura zadnjega spojlerja, ki na prvi pogled ne deluje nič kaj nenavadno, vendar v sebi skriva dve luknji, ki preusmerita zrak na zadnjo šipo, kar služi za ‘izpihovanje’ zadnje šipe in tako omogoča elegantnejši videz brez zadnjega brisalca. Zadnji oblikovni element pa najdemo v notranjosti in sicer sta to kar dva 10 palčna zaslona na dotik, preko katerih se lahko upravlja čisto vsak aspekt vozila. Poleg teh dveh zaslonov, lahko v notranjosti po Zsoltovih besedah, najdemo le luksuzne materiale in izjemno kvaliteto izdelave, kar lahko, glede na prve vtise, tudi potrdimo.

Vse različice bodo, kot se za Range Rover družino tudi spodobi, opremljene s štirikolesnim pogonom in osem stopenjskim avtomatskim menjalnikom, na voljo pa bo pet motorjev, dve različici in štirje nivoji opreme. Dizle bosta zastopala 2.0 litrski štirivaljnik s 180 oziroma 240 konjskimi močmi in 3.0 litrski šestvaljnik s 300 konjskimi močmi. Razočarani ne boste niti tisti, ki imate raje ‘bencinarje’ saj bo na voljo 2.0 litrski bencinski štirivaljnik s 250 konjskimi močmi, najzahtevnejše pa bo zagotovo zadovoljil 3.0 litrski bencinski šestvaljnik, ki bo s pomočjo kompresorja ponujal kar 380 konjskih moči.

Cenovni razpon bo segal od 62 tisočakih za osnovni model, vse tja do 126 tisočakov za polno opremljeni First Edition model, ki bo na voljo le prvo leto izdelave. Kupci, ki imajo raje agresivnejši videz vozila, bodo lahko izbrali R-Dynamic različico, ki z 22 palčnimi platišči in aerodinamičnimi dodatki avtomobilu doda še tisto piko na i pri zunanjemu izgledu.

Range Rover VELAR - Cenik

Na sami tiskovni konferenci smo si ogledali tudi kratek film, ki je povzel vse trike in lastnosti Velarja. Verjetno je še najzanimivejše prilagodljivo zračno vzmetenje, ki se ob izklopu vozila avtomatsko spusti na najnižjo nastavitev za lažji sestop z vozila. Ob pritisku na tipko, oziroma bolje rečeno enega od dveh 10 palčnih zaslonov na dotik, lahko avtomobil ravno tako tudi dvignemo in sicer za največ pet centimetrov. Tako oddaljenost od tal povečamo na impresivnih 251 milimetrov, kar nam omogoča tudi premagovanje težjega terena ali brodenje do 65 centimetrov globine. Ravno zaradi terenskega nagona ponuja tudi že prej omenjeni prilagodljivi štirikolesni pogon z aktivnim zadnjim diferencialom in vektorskim prenosom navora, za kupce z aktivnim življenjskim slogom, pa bo na voljo tudi ključ v obliki športne zapestnice, ki bo omogočal brezskrbno nošenje ključa tudi ob športnih udejstvovanjih.

AVTOBLOG - Range Rover VELAR - JLR A-Cosmos - PRESS (6)

Ne glede na nizko strešno linijo, Velar v notranjosti ne skriva le kopice tehnologije, temveč ponuja tudi veliko prostora. Prtljažnik je s svojimi 632 litri najprostornejši v segmentu, na zadnji klopi pa je navkljub panoramski strehi dovolj prostora. Presenetljivo lahko pod lažnim dnom prtljažnika najdemo celo rezervno pnevmatiko, kar je sicer že prava redkost, ki pa nas vseeno opominja da je Velar član družine Range Rover in se zatorej lahko znajde sredi ničesar, kjer pa rezervna pnevmatika pride še kako prav. Saj ne, da je bojazen o ekstremni terenski vožnji kupcev z velarjem upravičena, pa vendar se to vseeno lahko zgodi.

Pri nas pričakujejo, da jih bodo letno prodali med 20 in 30, več pa naj jih tudi ne bi bilo mogoče dobiti, saj so zaradi velikega povpraševanja vse proizvodne kapacitete že popolnjene in tako na prvo žogo lahko vidimo zakaj. Avtomobil ponuja res veliko mero luksuza in tehnološke dovršenosti, dobra terenska zmogljivost in udobnje med vožnjo, pa skupaj z dobrim videzom le še dodata k privlačnosti avtomobila.

AVTOBLOG - Range Rover VELAR - JLR A-Cosmos - PRESS 2 (3)

Fotograf: Dejan Ipavec
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG