Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Nove posledice Dieselgate škandala za lastnike v Nemčiji
AVTOBLOG-vw-volkswagen-diesel-dizel-dieselgate-fix (3)

Nove posledice Dieselgate škandala za lastnike v Nemčiji


Lastnikom vozil VW koncerna, ki so bili vpoklicani zaradi Dieselgate škandala in tega niso upoštevali, bodo v Nemčiji enostavno odjavili vozila, kako pa bo drugje?

Lastnikom vozil, ki niso pristali na brezplačno posodobitev programske opreme, naj bi Nemška vlada enostavno odjavila vozila iz prometa.

Reuters poroča, da naj bi KBA, nemška agencija za promet, preklicala registracije tistih vozil, ki še nimajo naložene posodobljene programske opreme in tako v zrak še vedno oddajajo večjo količino dušikovih oksidov, kot je bilo navedeno s strani proizvajalca.

AVTOBLOG-vw-volkswagen-diesel-dizel-dieselgate-fix (4)

Ta posodobitev je v Nemčiji namreč obvezna, ker so jo oblasti označile kot varnostni vpoklic in ne kot servisna dodelava, kot so to naredili recimo v Veliki Britaniji in v večini preostalega sveta. Zaradi tega to dejanje ni povsem nepričakovano, podobne odjave vozil pa se verjetno drugje ne bodo pojavile, saj ‘goljufiva’ programska oprema ni bila označena za varnostni problem. Odjave vozil se bodo začele glede na to, kdaj je lastnik dobil obvestilo oziroma poziv na servis, kar pa pomeni, da bo prve lastnike lahko to doletelo že prihodnji mesec.

AVTOBLOG-vw-volkswagen-diesel-dizel-dieselgate-fix (2)

Lastniki dotičnih vozil so skeptični glede posodobitve, saj je bilo pri vozilih, ki so jim namestili novo programsko opremo, moč zaznati povečano porabo goriva, slabše delovanje motorja in različne druge malenkosti, ki so povzročile, da je avtomobil preklopil na t.i. limp mode, o čemer smo že pisali.

Nedavna raziskava revije Autocar, ki je bila narejena na 1.6 litrskem Volkswagen touranu je pokazala, da je neglede na to, da se je vrednost dušikovih oksidov po posodobitvi programske opreme razpolovila, avtomobil porabil več goriva in v zrak spustil 6,5% več CO2.

diesel-se-poslavlja-02

Volkswagen še naprej zatrjuje, da ta popravek ne vpliva na zanesljivost avtomobilov, emisije ali porabo, kar naj bi potrdila tudi nemška agencija KBA.

Glede na besede predstavnika Volkswagna, naj bi v Nemčiji do sedaj avtomobile posodobilo okoli dve tretjine lastnikov, nikoli pa ne bo številka dosegla 100% zaradi tega, ker se nekaj vozil tudi razbije ali ukrade in tako veljajo za odpisane.

AVTOBLOG-vw-volkswagen-diesel-dizel-dieselgate-fix (7)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG