Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Ford / Nova Ford Fiesta ST od sedaj samo s tremi valji!
Fiesta-ST (12)

Nova Ford Fiesta ST od sedaj samo s tremi valji!


Po nekaj ‘teaserjih’ so nam pri fordu končno razkrili končno obliko nove nabrite Fieste ST. Avtomobil je v celoti nov in prinaša veliko nove tehnologije in predvsem novi 1.5 litrski Ecoboost motor.

To je  nova Ford Fiesta ST – avtomobil, ki so ga opevali vsi avtomobilistični novinarji po celem svetu. Čeprav vsaj na zunaj izgleda zelo podobno kot sedanja generacija, pa je v resnici avto popolnoma nov. Sedanja generacija je odličen mali ‘hot hatch’, ki daje poudarek na enostavnosti, pri novi pa se bo marsikaj spremenilo.
1.6 litrski štirivaljnik bo zamenjal 1.5 litrski Ecoboost motor z le tremi valji, ki bo razvil enakih 200 konjskih moči kot trenutni model. Tudi pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro ostaja s 6,7 sekunde identičen.

Fiesta-ST (14)

Motor je popolnoma nov, iz Fordove Ecoboost linije in je prvi trivaljnik, ki je bil vgrajen v pravo športno izvedenko katerega koli modela iz tega segmenta. Če že to ni zadosti, lahko ob delnem plinu teče tudi samo na dva valja, saj elektronika zazna, da velika moč v tistem trenutku ni potrebna in takrat ugasne tretji valj. To v kombinaciji z direktnim vbrizgom goriva in dvojno neodvisno odmično gredjo naredi sam motor zelo varčen in čist, saj v zrak spusti le 114 g/km ogljikovega dioksida pravijo pri Fordu.

Fiesta-ST (15)

Moč bo še vedno speljana na prvi dve kolesi skozi ročni menjalnik, kar bo zagotovo razveselilo entuziaste. Novost so režimi vožnje, kot je to poznano tudi v drugih modelih ostalih znamk. Sedanji model ima le tipko za ESP kjer ga lahko nastavimo na športni način ali popolnoma izključimo, pri novem pa bodo na voljo ‘Normal , Sport in Track’ načini. Z njimi bomo lahko spreminjali nastavitve za krmiljenje, obnašanje motorja, ESP sistema in celo zvok motorja s sistemom Electronic Sound Enhancement, ki bo vgrajen standardno. Na srečo v notranjosti ostajajo odlični Recaro sedeži, ostalo pa se bo zelo spremenilo. Kabina bo po novem na dosti višjem nivoju, tako estetsko kot tudi praktično. Sredinsko konzolo dominira velik zaslon na dotik z dodanim zvočnim sistemom B&O.

Fiesta-ST (10)

Po novem bo torej imela Fiesta ST mnogo obrazov zaradi širše ciljne skupine, saj naj bi bila na voljo tudi pet-vratna različica. Sprašujemo se le ali niso  pri Fordu preveč spreminjali recepta in bo nova generacija le pomehkužen naslednik fenomenalnega vozniškega avtomobila, ali bo vozna dinamika ostala in se bo novi trivaljnik odlično obnesel ter skupaj z vso novo tehnologijo naredil Fiesto ST tudi bolj prijazno za vsakodnevno uporabo.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG