Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Nissan / Nissanov električni koncept se prebuja v resničnost
Nissan_Bladeglider (4) - Copy

Nissanov električni koncept se prebuja v resničnost


Prototip z imenom “BladeGlider” se je prvič predstavil že leta 2013, vendar je od takrat do danes prišlo do pomembne spremembe. Zdaj ga loči le še nekaj mesecev pred serijsko produkcijo, predstavljen pa bo tudi na prihajajočih Olimpijskih igrah v Riu.

Nissan ponovno preseneča s pozitivno odbitimi informacijami. Po prvi predstavitvi na avto salonu v Tokiu leta 2013, kjer je bil “Bladeglider” predstavljen kot prototip, pa je podjetje zdaj razkrilo uradne fotografije novega, preoblikovanega Bladegliderja. Uradno sicer še ne spada pod seznam Nissanovih produkcijskih vozil, vendar pa podjetje nakazuje na to, da nismo daleč od tega koraka. Dva primerka tega vozila sta bila poslana v Brazilijo, kjer bosta na prihajajočih Olimpijskih igrah v Riu privabljala poglede obiskovalcev in morda bo prav njihov odziv, kriterij za vstop vozila v produkcijo ali pa le korak k odpisu.

Nissan_Bladeglider (7)

Težko reči, saj smo ljudje zelo zakomplicirana bitja, ampak kljub temu menim da se bo “BladeGlider” uspel prebiti v serijsko produkcijo ali pa vsaj v omejeno serijo, za tiste ki želijo izstopati. Izgleda namreč kot malo pomožno vesoljsko plavilo, ki spremlja veliko vesoljsko ladjo, oziroma kot mali gliser na krovu križarske ladje. Vrata so dvižna in se odpirajo v nasprotni smeri kot smo vajeni pri običajnih vozilih, opaziti pa je tudi tri sedeže. Eden je spredaj, postavljen v sredino za osredotočenega voznika, dva pa sta postavljena za voznikom ter vsak na svoji strani. Sredinsko postavljen sedež nudi optimalno razporeditev teže in vozniku daje občutek kot ga imajo vozniki dirkalnikov Formule 1.

Nissan_Bladeglider (6)

Temu občutku pa pripomore tudi motor, oziroma kar dva motorja. Vsako zadnje kolo dobi svoj 130 kW motor, ki skupno proizvedeta 264 konjskih moči in 700 Nm navora. To se sliši veliko, vendar kljub majhnosti vozilo tehta 1,300 kilogramov, kar pa ni tako zelo malo. Sicer bo v zahvalo navoru Bladeglider hitro pospešil in napovedujejo čas do 100km/h v manj kot  5 sekundah. To je pa že bolj impresivno, glede na to da je vozilo namenjeno za 3 osebe in da uspe v tem času pospešiti vseh 1,300+ kilogramov. Na voljo bo tudi gumb za “drift” način vožnje, tako da bomo tudi ljubitelji športne vožnje prišli na svoj račun. Če boste spremljali Olimpijske igre, bodite pozorni, morda ga pa opazite.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG