Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Nissan / Nissan Leaf nove generacije s 380 kilometrskim dosegom
AVTOBLOG-nissan-leaf-druga-gen (3)

Nissan Leaf nove generacije s 380 kilometrskim dosegom


Nissan Leaf nove generacije ima vgrajeno 40 kilovatno litij-ionsko baterijo, ki poganja elektromotor s 147 ”konji” in 319 Nm navora.

Po večmesečnem pričakovanju, smo končno dočakali Leafa nove generacije, ki bo uradno sicer predstavljen na frankfurtskem avtosalonu. Njegova prodaja se bo na japonskem začela že oktobra, v začetku naslednjega leta pa ga lahko pričakujemo tudi v Ameriki, Kanadi in Evropi. Cene se bodo na ameriškem trgu pričele pri 29,990 dolarjih, za Evropo pa zaenkrat cena še ni znana.

Nissan Leaf nove generacije ima vgrajeno 40 kilovatno litij-ionsko baterijo, ki poganja elektromotor s 147 ”konji” in 319 Nm navora.  Za ameriški trg Nissan navaja, da Leaf zmore prevoziti dobrih 240 kilometrov, v Evropi  pa naj bi zaradi prijaznejših meritvenih postopkov prevozil kar 380 kilometrov! Baterija za 100 odstotno napolnjenost zahteva 16 ur polnjenja preko 3 kilovatnega vmesnika oziroma 8 ur preko 6 kilovatnega vmesnika. Podpira tudi sistem hitrega polnjenja, ki zagotovi, da se baterija do 80 odstotkov napolni v pičlih 40 minutah.

AVTOBLOG-nissan-leaf-druga-gen (5)Leaf bo kupce presenetil tudi z obsežnim naborom napredne tehnologije, med njimi je zagotovo najbolj zanimiv ProPILOT sistem avtonomne vožnje. Gre za sistem, ki vozilo samodejno usmerja na voznem pasu in samodejno nadzira razdaljo do pred seboj vozečega vozila. Sistem deluje vse od hitrosti 30 kilometrov na uro do hitrosti 100 kilometrov na uro. V primeru nevarnosti, bo sistem popolnoma sam zaustavil vozilo, voznik pa lahko ProPILOT izključi že z nežnim pritiskom na plin. ProPILOT sicer zagotavlja tudi samodejno parkiranje, kjer sistem združuje 12 ultrasoničnih senzorjev okrog vozila.

Zanimiv je tudi del serijske opreme – e-Pedal, ki omogoča, da voznik z pedalom za plin upravlja pospeševanje, zaviranje, ustavljanje in mirovanje na klancu. Nissan pravi, da pedal zadostuje za 90 odstotkov vožnje, ki jih opravimo vsakodnevno.

AVTOBLOG-nissan-leaf-druga-gen (2)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG