Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Suzuki / Naslednji Suzuki Swift Sport bo še lažji in hitrejši
AVTOBLOG-Suzuki-Swift-Sport (9)

Naslednji Suzuki Swift Sport bo še lažji in hitrejši


Naslednji Suzuki Swift sport naj bi imel razmerje med močjo in težo celo boljše od Toyote GT86 in ne to ni napaka.

Tisti, ki ste imeli priliko peljati prejšnji model Swift Sporta veste kako dober avtomobil je. Pravo poosebljenje vsega za kar so bili ‘hot hatchi’ narejeni, torej je skoraj smešno dober za peljat, hitrejši na zaviti cesti kot bi mu pripisali in še vedno zelo cenovno ugoden. Ima pravi karakter, je avtomobil, ki mu boste dali ime pa čeprav niste tak tip človeka.

AVTOBLOG-Suzuki-Swift-Sport (10)

Tako lahek, da z največjim veseljem hitro spreminja smeri na zaviti podeželjski cesti, vzmetenje pa je nastavljeno tako, da vam zagotavlja kontrolo in samozavest med hitro vožnjo, ki je enostavno ne najdete v cenovnem rangu pod 25 tisočaki, mimogrede je Swift Sport dokler je še bil v prodaji stal 15.500€. Tudi 1.6 litrski atmosferski motor, ki ga sicer ne razganja od moči, sploh pa ne od navora, se zelo rad vrti in ga je zato užitek “gnati”.

2012 Suzuki Swift Sport

Vzrok tej agilnosti in precej dobrim zmogljivostim je kot sem že prej omenil predvsem v nizki teži, saj ‘stari’ Swift Sport tehta le 1045 kilogramov, kar je manj od večine avtomobilov na trgu. Novi pa naj bi bil še lažji, mnogo lažji in tukaj stvari postanejo zanimive. Suzukijev predstavnik je za CarThrottle razkril, da bo naslednji Swift Sport, katerega slik zaenkrat na žalost še ni, tehtal le okoli 870 kilogramov. To je celih 60 kilogramov manj od najosnovnejšega VW UP-a. Znano je, da bo naslednji Sport uporabljal 1.4 litrski BoosterJet motor s 140 konjskimi močmi, ki ga že poznamo iz Vitare S.

AVTOBLOG-Suzuki-Swift-Sport (2)

Če torej združimo ti dve vrednosti dobimo precej zanimivo število. V primeru, da bo novi avtomobil res tako lahek, bo znašalo razmerje med močjo in težo impresivnih 160 konjskih moči na tono, kar je več od Toyote GT86 in le malenkost manj od Golfa GTI sedme generacije. Še večja razlika med Toyoto in Suzukijem nastane pri navoru kjer je Suzuki v prednosti za zajetnih 90 Nm, to pa pomeni, da bo mali Swift tudi mnogo hitrejši v realnih situacijah.

Torej bo precej zmogljiv avtomobil in to brez ogromne konjenice, ki straši predvsem zavarovalničarje. Ravno zato je zmanjšanje teže ključ, do boljših zmogljivosti, večje agilnosti, manjšega stresa za vse komponente podvozja in tudi za manjšo porabo. Torej Suzuki ostaja pri istem receptu in ga namerava še izboljšati kar resnično pozdravljamo. Le upajmo, da bodo na nastavitvah podvozja in krmilnega sklopa delali isti ljudje ter, da cena ostane približno enaka.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG