Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes E Coupe: današnje smernice jutrišnjih vozil
AVTOBLOG-Mercedes-Benz-Press Conference-Grad Fuzine-MB E class coupe & estate (40)

Mercedes E Coupe: današnje smernice jutrišnjih vozil


Mercedes-Benz razreda E je za nemško znamko iz Stuttgrata eden najpomembnejših modelov v ponudbi. Na čudovit sončen dan nam je uvoznik za Slovenijo pripravil prijetno predstavitev novega razreda E v kupejevski in karavanski različici.

Ob prihodu na Fužinski grad, kjer se je odvijal dogodek nas je na peščenem dvorišču v atriju že čakala zanimiva flota zelo čustveno nabitih vozil. Seveda govorim o novem razredu E v različici Coupe in karavan. Razred E je pri znamki Mercedes-Benz na voljo že od leta 1953, trenutno pa je na trgu že deseta generacija te uspešne limuzine. Iz osnovne limuzinske različice se je prav v tej zadnji generaciji rodilo precej novih različic, če smo natančni jih je skupaj kar pet (Limuzina, Karavan, Coupe, All-Terrain in Cabrio). Dva od petih je Mercedes s ponosom predstavil tudi nam.

mercedes-benz-press-conference-e-class-coupe-estate (14)

Že nekaj trenutkov za prvim vtisom in po jutranji kavi smo imeli priložnost na kratko preizkusiti oba novinca, označena z oznako E220d. To pomeni, da je bil pod dolgim pokrovom motorja nameščen 2,0-litrski štirivaljni dizelski agregat, ki je zmožen razviti 194 konjskih moči in 400 Nm navora v območju med 1600 in 2800 vrt./min. V praksi po pomeni, da avtomobil preko zadnjega pogona do stotice pospeši v 7,4 sekunde (Coupe) ali 7,7 sekunde (karavan), najvišja hitrost pa znaša 242 km/h (Coupe) ali 235 km/h (karavan).

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-Press Conference-Grad Fuzine-MB E class coupe & estate (51)

A tokrat je bil poudarek bolj na samih občutjih med vožnjo. Razred E velja za premium, poslovni avtomobil, kjer je poudarek na prostornosti in udobju, pri kupeju pa je dodatno poudarjena eleganca. Seveda vozne lastnosti kot se spodobi za takšen avtomobil ne zaostajajo. Najprej nas prevzamejo občutja le ob pogledu na zunanjost vozila, kjer so oblikovalci z Robertom lešnikom na čelu uporabljali filozofijo, da mora avtomobil brez vdolbin žarometov in vrat izgledati kot umetniška skulptura iz enega kosa z gladkimi linijami. Novost razreda E Coupe so zadnja LED svetila, ki uporabljajo poseben efekt bleska – pri mercedesu ga imenujejo Stardust (zvezdni prah). Zelo velika posebnost kupeja je tudi odsotnost stebrička B, kar vozilo napravi bolj elegantno ter istočasno bolj varno, saj je zaradi tega preglednost veliko večja. Predstavnik te napredne oblikovalske filozofije je prav novi E Coupe, ki uporablja “današnje smernice jutrišnjih vozil”, kot pravi direktor prodaje pri Autocommerce, Andrej Bergant.

Naslednja čustvena stopnja pri razredu E je vsekakor notranjost, ki deluje lepo povezana in uravnotežena kot celota. Kvalitetni materiali se prepletajo eden v drugega; od usnja, alkantare, lesa pa do steklenih površin in zaslonov. V notranjosti nas pozdravita dva velika 12-palčna zaslona, ki prikazujeta merilnike, informacije ter multimedijo.

Po kratki vožnji za pokušino lahko rečem, da je vožnja v razredu E Coupe in karavan izredno tiha in udobna, kar je nekakšno bistvo poslovne limuzine (karavana, kupeja). Menjalnik je zelo usklajen in lepo pretika med devetimi razpoložljivimi prestavami, nagibanja v zavojih pa je v športnem načinu ravno prav, da je vožnja še vedno razmeroma udobna, a istočasno dinamična. Avtomobil kljub večjim meram sicer ne daje občutka pretirane velikosti na cesti, kar je izredno dobra lastnost. E Coupe pravzaprav v neposredni konkurenci kot sta BMW in Audi nima direktnega rivala, saj je BMW serija 6 občutno dražja in serijo višje, Audijev A5 pa je precej manjši.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-Press Conference-Grad Fuzine-MB E class coupe & estate (55)

E Coupe je na voljo v dveh paketih; osnovni – Avantgard in višji paket AMG line. AMG line se od osnovnega loči po bolj agresivnem odbijaču in nekaj drugih zunanjih elementih, v notranjosti pa je najbolj opazen prisekan volan. Vsi razredi E so na voljo z bogatimi varnostnimi sistemi, multibeam LED lučmi, opazna razlika pri različici E Coupe pa so notranje zračne reže v obliki turbin.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-Press Conference-Grad Fuzine-MB E class coupe & estate (38)

Karavanski razred E ponuja kar štiri pakete opreme: osnovni, Avantgard, Ekskluziv in AMG line. Njegova velika prednost je prav prostornost, in sicer lahko ponudi kar 640 litrov prtljažnega prostora ali pa 670 litrov ob bolj pokončno postavljenih zadnjih sedežih (naklon 10% bolj naprej).

Lani je Mercedes-Benz predstavil 8 novih ali prenovljenih vozil, letos nas vse skupaj čaka kar 9 le-teh. To pomeni, da Mercedes vztrajno napreduje in se pomika v sam vrh premium znamk. Poleg dejstva, da Mercedes-Benz uspešno raste kot premium znamka, pa naj povsem plastično prikažem številke izvoženih vozil znamke Mercedes-Benz v primerjavi s konkurentoma Audi in BMW. Mercedes-Benz v različne namene letno izvozi le 62 vozil, konkurenta pa se lahko “pohvalita” s številkami 589 in 487 izvoženih vozil, kar prikazuje realno stanje prodaje vozil na domačem trgu.

Novi različice razreda E sta za prvič pustili dober vtis, prava občutja, pozitivne ter negativne lastnosti pa bomo lahko občutili šele ob daljšem druženju z njima.

Fotograf: Dejan Ipavec
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG