Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes bo za novo dizelsko “srce” namenil 3 milijarde evrov
mercedes-benz-new-diesel-engine (1)

Mercedes bo za novo dizelsko “srce” namenil 3 milijarde evrov


Nemško podjetje bo za razvoj nove generacije dizelskih motorjev namenil okrog tri milijarde evrov.

Novim motorjem bodo namenili povsem svežo tehnologijo, ki bo ključnega pomena za obstoj dizelskih motorjev na trgu do množične elektrifikacije vozil.

Z uradno predstavitvijo novega razreda E in njegovim 2,0 litra velikim, 195 konjskim motorjem z oznako OM654 se je pravzaprav cikel prenove dizelskih motorjev že začel, sedaj pa se bo razširil še med ostale modele nemške znamke vozil. Ta štirivaljnik bo pravzaprav modularna zasnova za vzdolžno in prečno nameščene motorje, ki poganjajo spredaj in zadaj gnana vozila.

mercedes-benz-new-diesel-engine (2)

Najpomembnejše v prihodnosti bo testiranje Dekra, ki bo strogo pogojevalo količino izpustov, zato bodo morali biti vsi novi avtomobili v Evropi od leta 2019 naprej opremljeni s sistemom SCR, ki bo bistveno zmanjšal izločanje NOx. Nov, 2,0-litrski dizel seveda že ustreza novim standardom in je tako prvi na svetu. Razred E se je z novim dizelskim motorjem izkazal tudi na novem testiranju RDE (Real Driving Cycle Emissions), ki je prikazal povprečno porabo 3,9 l/100 km, 102 g/km CO2, pod različnimi pogoji in v različnih temperaturnih območjih pa je izpustil med 13 in 21 mg/km NOx, kar je precej pod mejo 80 mg/km.

Mercedes-Benzovi strokovnjaki pa poleg novih vozil skrbijo tudi za vozila, ki so že na trgu. Izdelali so namreč programsko nadgradnjo za vstopne modele razreda A, razreda B, razreda CLA in GLA ter razreda V. S tem izboljšajo aktivnost turbopolnilnikov in spremenijo temperaturno območje, pri katerem izpušni sistem prične recirkulirati izpušne pline. Pri povsem novih modelih je v ta namen spremenjen izpušni sistem in katalizator, ki omogoči boljše delovanje sistema SCR.

mercedes-benz-new-diesel-engine (5)

Mercedes pa se je osredotočil tudi na bencinske motorje; le-te želijo z evolucijskim načrtom prav tako zmanjšati emisije. Poleg uporabe novih injektorjev imajo inženirji v načrtu tudi namestitev posebnih filtrov, ki bodo na bencinskem motorju nameščeni prvič v zgodovini. Prvi model, ki se bo lahko pohvalil z novo tehnologijo, bo najprestižnejši ter prenovljeni razred S. V prihodnosti se bo sistem preselil tudi na ostale modele.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG