Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes Benz je razkril svoj prvi poltovornjak – Razred X!
AVTOBLOG-Mercedes-Benz-X (19)

Mercedes Benz je razkril svoj prvi poltovornjak – Razred X!


Več kot tona nosilnosti, vlečna kapaciteta do 3,5 tone in trokraka zvezda na nosu…To je novi Mercedes-Benz razred X!

Mercedes Benz je ravnokar predstavil novi razred X, ki ima pet sedežev v dvojni kabini, štiri izbire motorizacije, izbiro med selektivnim in stalnim štirikolesnim pogonom, ter še mnogo drugega. Pri Mercedesu trdijo, da je novi razred X namenjen tako robustni uporabi na težjem terenu, kot tudi prevažanju sodobne ‘urbane’ družine. S tem ciljajo na čedalje večje povpraševanje po poltovornjakih (pick-upih), ki hkrati ponujajo tudi lastnosti in udobje običajnih avtomobilov.

Poleg robustne izdelave in sofisticiranega vzmetenja, ga odlikuje še prestižna kabina ter veliko povezljivostnih  in varnostnih sistemov, ki le še dodatno povečajo ‘doseg’ takega avtomobila tudi onstran kroga običajnih uporabnikov tovrstnih vozil.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-X (13)

Glavni trgi za novi razred X so predvsem Argentina, Južna Afrika, Brazilija, Australija in Nova Zelandija, kjer je bil tudi ekstenzivno testiran, ciljna populacija pa zajema predvsem kmete, družine in postulovce, oziroma kot je dizajner Gordon Wagener dejal “To je vozilo nasprotij: vroče in hladno, robustno in elegantno, divjina in civilizacija.”. Inspiracijo za dizajn avtomobila so črpali iz robustnejših  ‘bratov’ in sicer iz razreda G in večjega Unimoga.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-X (14)

Motorizacija novega razreda X obsega vstopni 163 konjski dizelski motor z oznako X220d in močnejši 190 konjski X250d, tako kot tudi 165 konjski bencinski motor na nekaterih tržiščih. V6 dizelski agregat s 255 konjskimi močmi, bo razkrit šele v sredini prihodnjega leta. Različici X220d in X250d 4Matic ponujata selektivni štirikolesni pogon, medtem ko bo šestvaljna različica na voljo le s stalnim štirikolesnim pogonom. Vse različice bodo imele tudi reduktor, zapora zadnjega diferenciala pa bo opcijska.

Mercedes trdi, da se razred X odlično znajde tako izven ceste kot tudi na njej. Vzmetenje sestoji iz vijačnih vzmeti z dvojnim ‘wishbone’ vpetjem spredaj in vijačnimi vzmetmi in pettočkovno vpeto poltogo premo zadaj, kar naj bi poskrbelo za dolgi hod vzmetenja ter dobro artikulacijo na terenu in obenem tudi za dobro vozno dinamiko ter udobje na cesti. ‘Karakter’ vozila sicer lahko izbirate preko ‘Dynamic Select’ gumba, kjer lahko izbirate med ECO, sport, manual in off-road načini.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-X (15)

Volker Morningweg, vodja oddelka MB kombinirana vozila je dejal: “Čutimo, da je sedaj pravi čas za lansiranje premium poltovornjaka na trg. V to smo vložili veliko truda. Konkurenca na katero ciljamo, čeprav ni tako ‘premium’, sta predvsem Toyota Hilux in Ford F150, kjer sta oba avtomobila zelo dobra produkta. Zato smo temeljito raziskali oba, saj smo v tem segmentu novi. Naš cilj je bil odlična uglajenost – to je namreč bolj vsakdanje orientiran poltovornjak, ne osnoven ‘delavni konj’.”

Poltovornjaki so predvsem namenjeni prevažanju tovora, zato lahko razred X na svojih ramenih nosi do 1042 kilogramov tovora, kar je podobno kot ostali tekmeci kot so Mitsubishi L200, Toyota Hilux in Nissan Navara, na osnovi katerega je X tudi narejen. Keson je dolg 1587mm, širok 1560mm in visok 474mm. Vlečna kapaciteta znaša do 3,5 tone, kar je ekvivalent 8 metrski jahti, ali velik prikolici za 3 konje. Od konkurence je tudi malo širši in ima najdaljšo medosno razdaljo v razredu.

Poleg vse ‘tipične’ ponudbe za poltovornjake ponuja tudi Active Brake Assist, Lane Keeping Assist in sistem za prepoznavanje prometnih znakov, skupaj z aplikacijo, ki omogoča iz kjerkoli locirati vozilo in preveriti nivo goriva v avtomobilu, preko vašega pametnega telefona. V notranjosti ravno tako najdemo materiale in obdelavo, ki je na dosti višjem nivoju kot pri konkurenci, saj je samo počutje in arhitektura na ravni osebnih avtomobilov te nemške znamke.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz-X (10)

Na ceste bo zapeljal proti koncu tega leta, cene pa se bodo začele malenkost pod 40 tisočaki.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG