Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Mercedes Special Roadster za gromozanskih 9 milijonov!
1935_MercedesBenz_540KSpezialRoadster9

Mercedes Special Roadster za gromozanskih 9 milijonov!


Ste velik ljubitelj klasik prejšnjega stoletja? Koliko ste pripravljeni odšteti za vaš najljubši, brezhibno ohranjeni avtomobil? Dražbeno podjetje RM Sotheby je za Mercedesa iz leta 1937 iztržilo vrtoglav znesek. Primerki Ferrarijev pa se lahko pohvalijo še z višjo prodajno ceno.

Kaj bi si privoščili, če bi slučajno imeli na strani 9 milijonov evrov? Marsikateri ljubitelj avtomobilov se na dražbi poteguje za čudovite primerke odličnih klasik in prav to se je dogajalo prejšnji vikend na letni dražbi podjetja RM Sotheby v Arizoni. Premožnemu ljubitelju lepote na štirih kolesih se je obisk še kako splačal, saj je z dogodka odpeljal zelo redek in čudovito ohranjen primerek Mercedesa 540K Special Roadster iz leta 1937. Avtomobil še vedno deluje povsem brezhibno, kar lahko vidite v spodnjem videoposnetku in hkrati občudujete brezčasno lepoto očarljivega rdečega osvajalca src. Kljub temu, da je Mercedes 540K s ceno uspel prehiteti Ferrarija 250 LM iz leta 1964, pa ga še vedno ne moremo uvrstiti med najdražje prodane Mercedese do sedaj. Leta 2013 je bil za nepredstavljivih 22 milijonov prodan Mercedesov F1 dirkalnik znamenitega voznika Fangia. Cena se vsekakor zdi vrtoglava, a počakajte, da vidite, za kakšne denarje so se prodajali nekateri Ferrarijevi avtomobili.

Prejšnji december je Fangio dirkalnik Ferrari 290 MM, ki je bil narejen leta 1956, na dražbi dosegel ponudbo v višini 25,5 milijonov evrov. Še bolje se je zaključila najuspešnejša dražba v zgodovini avtomobilizma, kjer so Ferrarijevega 250 GTO iz leta 1963 prodali za… (globoko vdihnite) 38 milijonov! Anonimni zbiratelj je sodeloval v zasebnosti in z nakupom premagal prejšnjega rekorderja, ki je leta 2012 za nič kaj bolj skromnih 35 milijonov od gospoda Stirling Mossa kupil Ferrarija 250 GTO letnik 1962. Prejšnje leto je bil za sicer občutno nižjo ceno prodan tudi Ferrari lastnika Alaina Delona iz leta 1961; končna cena se je ustalila pri 16,3 milijona evrov. 9 milijonov se zdi v primerjavi z 38 milijoni prav skromen znesek.

mercedes-benz-540k-special-roadster_2

No, pa se vrnimo k nedavno prodanemu Mercedesu. V času, ko je v Ameriki prestoloval Duesenberg model J, v Franciji Talbot-Lago Teardrop, pa je bil v Nemčiji aktualen Mercedes 540K Spezial-Roadster. Poznan je bil tudi pod imenom Special Roadster, s katerim se je lahko pohvalilo le 26 narejenih primerkov, ki so jih izdelali najboljši inženirji in proizvajalci, kar jih je Mercedes-Benz v tistem času premogel. Preprosto je bil to najbolj prestižen avtomobil tistega časa, ki ni imel velike konkurence in je veljal za pravo mojstovino nemškega podjetja.

Prvič je bil predstavljen na avtomobilističnem sejmu v Parizu leta 1936 in takoj postal vodilni model znamke, ki je bil izdelan zgolj po naročilu. Sledil je osemvaljnemu 500K in s prihodom na trg pomagal ohraniti Mercedes-Benz med najbolj prestižnimi znamkami, ki so takrat proizvajale najhitrejše avtomobile na svetu.

mercedes-benz-540k-special-roadster_3

Prav vsak individualno izdelan primerek zahteva posebne priprave. Med njih je spadal Special Roadster, ki je bil grajen na Mercedesovi lastni karoseriji Sindelfinger. Ta čudovit dvosedežnik velja za enega najlepših predvojnih modelov s svojim izrazitim, dolgim pokrovom motorja, lepo oblikovanimi blatniki čez kolesa, izbočeno sprednjo masko, zunanjimi izpušnimi cevmi, rahlo nagnjenim vetrobranskim steklom in izjemno dolžino. Ravno zaradi vsega naštetega velja za enega najlepših nemških športnih avtomobilov.

Za oblikovanje čudovite klasike je bil zadolžen Hermann Ahrens in priznati je treba, da je bilo njegovo delo odlično izpeljano. 5 metrov dolg avtomobil je sicer sprejel le dva potnika, kar je nakazovalo na veliko udobje. A na račun dolžine je avtomobil sedel na odlični šasiji, ki je bila v predvojnem času ponos podjetja.

540K je bil deležen 5,4-litrskega vrstnega osemvaljnika, ki je zadoščal za 180 konjskih moči in 170 kilometrov na uro. Glavna novost motorja je bil turbinski polnilnik (Kompressor), ki je na zahtevo iz 115 KM moč povečal na 180 KM. Te nastavitve so bile zelo podobne tistim v športnih avtomobilih S, SS in SSK, ki jih je zasnoval Ferdinand Porsche in tako Mercedes-Benzu pomagal, da je lahko prevladal v dirkah v 20-ih letih.

Tako kot 500K je bil tudi 540K deležen impresivnih značilnosti. Najpomembnejša je prav gotovo neodvisno štirikolesno vzmetenje. Za prenos moči na kolesa je poskrbel štiristopenjski menjalnik, pri čemer je bila najvišja prestava namenjena visokim potovalnim hitrostim na avtocesti (Autobahnu). 540K je bil v primerjavi s 500K še daljši, zaradi česar je prejel daljši sprednji pokrov motorja, novo V-oblikovano masko, inženirji pa so nadgradili še vzmetenje in zavorni sistem.

Uradni podatki sicer pravijo, da je bilo zgrajeno kar 400 primerkov modela 540K, žal pa je bilo dokončanih le 26 primerkov. Z vrhunskih inženiringom, natančno izdelavo in čudovitim izgledom je Special Roadster zaslovel kot eden najbolj iskanih avtomobilov.

Že pogled nanj da vedeti, daje 540K Special Roadster resnično nekaj posebnega. Za boljšo izkušnjo pa si oglejte spodnji videoposnetek.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG