Prikaži kategorije
Domov / Novice / McLaren P14 naslednik modela S650 bo dobil 4.0 V8
Mclaren-P14 (7)

McLaren P14 naslednik modela S650 bo dobil 4.0 V8


Pri McLarnu so razkrili, da bo naslednik uspešnega modela S650 dobil 4.0 litrski V8 motor, namesto dosedanjega 3.8 litrskega. Od 0 do 200 kilometrov na uro naj bi pospešil v neverjetnih 7,8 sekunde hkrati pa bo tudi dvakrat bolj aerodinamičen od predhodnika.

Danes, skoraj en mesec pred uradno predstavitvijo na bližajočem se ženevskem avto salonu, so pri Mclarnu razkrili nekaj podrobnosti o nasledniku njihovega najuspešnejšega modela S650. Novinec se bo imenoval McLaren P14, poganjal pa ga bo 4 litrski biturbo osemvaljnik namesto dosedanjega 3,8 litrskega v S650, ki pa bo ob odklepanju vozila tudi osvetljen.  Zagotovo bo presegal dosedanjih 650 konjev, saj so številke naravnost impresivne. S pospeškom od 0 do 200 kilometrov na uro bo opravil v samo 7,8 sekunde, medtem ko naj bi za četrt milje torej 402 metra, potreboval 10,3 sekunde. Zagotovo k tem številkam pripomore tudi aerodinamičnost avtomobila, ki naj bi bila dvakrat boljša kot pri prejšnjem modelu.
P14 naj bi tehtal le 1283 kilogramov, kar je skoraj 200 manj kot njegov glavni tekmec Ferrari 488 GTB in 18 kilogramov manj od predhodnika. Glavni krivec za nizko težo je monokok iz ogljikovih vlaken, ki je ultra lahek in ponuja izjemno togo arhitekturo, na kateri je zgrajen celoten avtomobil.

Mclaren-P14 (3)

Pri McLarnu trdijo, da bo novi izpušni sistem proizvedel čist in oster zvok, ki se bo popolnoma ujemal z ekstremno zmogljivostjo motorja, v ponudbi pa naj bi bil tudi dodaten športni izpuh.

“Moč, navor in odzivnost stopalke za plin so občutno izboljšani v primerjavi s prvo generacijo, obenem pa sta se zmanjšali tudi poraba in količina emisij” je dejal Haydn Baker, vodja oddelka McLaren Super-series.

McLaren P14 development - Idiada - Spain 24 January 2017

Pred današnjim razkritjem, so pri McLarnu potrdili že, da bo v novi model vgrajena najnovejša različica njihovega sistema ‘active chassis control’, ki naj bi avtomobilu dal največji obseg dinamičnih sposobnosti kateregakoli McLarna do sedaj, kar je glede na obstoj modela P1 zelo drzna trditev.

Proactive Chassis Control II, kot naj bi se imenoval ta njihov najnovejši sistem, omogoča, da voznik izbira med Comfort, Sport ali Track načini vožnje, hkrati pa s pomočjo senzorjev okoli avtomobila in pospeškomerov na vsakem kolesu analizira vse povratne informacije s ceste in tako sproti prilagaja vzmetenje. Vključuje tudi tako imenovani ‘Variable Drift Control’, ki naj bi dopuščal, da sistem ESP ali bolje rečeno stopnjo posredovanja sistema, upravljamo preko osrednjega zaslona in tako uravnavamo dovoljeno količino zdrsa zadnjih koles.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG