Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mazda / Mazda hoče dominirati z novim motorjem in hibridi
Mazda_RX9_Concept (2)

Mazda hoče dominirati z novim motorjem in hibridi


Mazda je nedolgo tega razkrila čisto nov pogonski bencinski agregat, ki za vžig goriva ne bo uporabljal iskre in naj bi bil celo čistejši od električnih avtomobilov, če upoštevamo vse akterje.

Ta motor bo del  nove Mazdine Skyactiv-X linije motorjev, ki naj bi luč sveta ugledali leta 2019 v Mazdi 3 naslednje generacije. Mazda trdi, da je ta agregat tako tehnološko napreden, da bo osrednji akter tega proizvajalca avtomobilov v prihodnosti. Pri Mazdi ravno tako trdijo, da zaenkrat nimajo namena izdelati električnega avtomobila, puščajo pa odprte možnosti za mogoče hibridne modele. Autocar celo poroča, da lahko pričakujemo plug in hibrida z mazdino značko na nosu nekje leta 2021.

AVTOBLOG-Mazda-Skyactiv (1)

Ravno plug-in hibrid bo zadnji, tretji pogonski sklop v Skyactiv-X liniji. Prvi bo prej omenjeni bencinski ‘spark-less’ motor, ki naj bi bil 30 odstotkov varčnejši od trenutnih mazdinih bencinskih agregatov. Naslednji v liniji bo ‘blagi hibrid’ in električni avtomobil z t.i. range extenderjem oziroma podaljševalnikom dosegam, ki naj bi ga razvili v sodelovanju s Toyoto. To nasprotuje mazdini izjavi, da ne namerava proizvajati električnih avtomobilov, zato moramo še počakati, kako se bodo v resnici odločili. So pa pri Mazdi dejali, da želijo izdelovati avtomobile, ki imajo še vedno vgrajen bencinski agregat, zatorej bi električni avtomobil s podaljševalnikom dosega nekako še ustrezal temu opisu.

Mazda ostaja skeptična glede električnih avtomobilov, ker ve, da trenutno v svetu večina električnih omrežij še vedno sloni na fosilnih gorivih. Podjetje je doumelo, da je tehnologija vžiga z iskro dosegla svoj vrh, zato je edina pot naprej ta, da razvijejo nekaj boljšega. Izgleda, da je Mazda res pripravljena obrniti industrijo na glavo in dominirati med motorji na bencinski pogon.
AVTOBLOG-Mazda-Skyactiv (2)
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG