Prikaži kategorije
Domov / Novice / Leteči avtomobil AeroMobil bo pripravljen leta 2020
AVTOBLOG-aeromobil-leteci-avtomobil (4)

Leteči avtomobil AeroMobil bo pripravljen leta 2020


Posobljen AeroMobil v izvedenki 4,0 je sedaj bolj varen, hitrejši in celo zakonsko dovoljen za uporabo na cesti in zraku. Prednaročite ga lahko za milijon evrov!

Zadnja leta smo bili priča številnim poskusom proizvajalcev letečih avtomobilov AeroMobil, ki je bil prvič predstavljen javnosti v Oktobru 2014, v Maju 2015 pa je zaradi nesreče testni primerek strmoglavil na Slovaškem. Vse pomankljivosti so do danes odpravili, kupci pa ga že lahko prednaročijo za milijon evrov, z dobavo okoli leta 2020. AeroMobil je prejel vrsto izboljšav mehanike, potniška kabina pa je sedaj izdelana iz karbonskih vlaken in naj bi tako varovala potnike pri strmoglavljenju, nov je tudi zadnji propeler, ki se lahko ”zloži” na streho vozila. Ta potrebuje tri minute za pripravo v letalski način, voznik pa mu mora omogočiti tudi dovoljšno površino oziroma najbolje kar letalsko stezo. Kljub temu, lahko AeroMobil štejemo za prvi leteči avtomobil, ki zadostuje vsem standardom v Ameriki in  Evropi v zraku in na cesti.

AVTOBLOG-aeromobil-leteci-avtomobil (1)

Poganja ga 2,0-litrski štirivaljni Boxer agregat, razvije pa okrog 300 konjskih moči. Agregat lahko deluje tudi kot generator za električni motor, ki poganja sprednja kolesa. Na cesti doseže največjo hitrost 160 kilometrov na uro, v zraku pa 354 kilometrov na uro. Z enim polnim rezervoarjem goriva lahko v zraku prevozi do 750 kilometrov.

AeroMobil ima nameščena tudi dva padala za potnike, zračne blazine in celo padalo za cel leteči avtomobil za varen pristanek v primeru okvare. V prihodnosti lahko pričakujemo tudi različico 5,0, ki bo že na voljo z napredno avtonomno tehnologijo. Proizvajalec pričakuje, da bo vsako leto v Bratislavi izdelal približno 50 primerkov, kot posledica velike cene pa lahko pričakujemo še več modelov.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG