Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Končno je tu 1000 ‘konjski’ Mercedesov ProjectOne
AVTOBLOG-MercedesAMG-ProjectOne (4)

Končno je tu 1000 ‘konjski’ Mercedesov ProjectOne


Po zelo dolgem času draženja in počasnega razkrivanja, je Mercedes AMG končno razkril prvi cestni avtomobil, s pogonom formule 1.

Moč, ki je celo večja od tisočih konjskih moči, prihaja iz skoraj enakega hibridnega sistema, ki ga najdemo v W08 bolidu formule 1. Sestoji se namreč iz 1.6 litrskega V6 turbo bencinskega agregata in kar štirih elektromotorjev. Prva dva elektromotorja, nameščena po vsak na enem prednjem kolesu, sta resnično edinstvena, saj se vrtita vse tja do 50.000 obratov na minuto, medtem ko se komercialni elektromotorji na trgu vrtijo le do 20.000 obratov na minuto. Tretji elektromotor je integriran v turbinski polnilnik, četrti pa je nameščen direktno na pogonski agregat.

AVTOBLOG-MercedesAMG-ProjectOne (11)

Prva dva elektromotorja proizvajata vsak po 160 konjskih moči, tako kot tudi tisti nameščen direktno na motorju, četrti elektromotor, ki skrbi za vrtenje turbinskega polnilnika, pa proizvaja 120 konjskih moči. S pomočjo vseh elektromotorjev Mercedes AMG pravi, da niso le izničili turbo luknjo, temveč je sama odzivnost pogonskega sklopa celo boljša, kot pri atmosferskem V8 motorju. Skupna moč tako znaša več kot 1000 konjskih moči, kar v kombinaciji z nizko težo in novim osem stopenjskim avtomatskim menjalnikom poskrbi za zelo impresivne številke. Te pravijo, da ta cestni dirkalnik iz karbonskih vlaken, potrebuje za pospešek od 0 do 200 kilometrov na uro le 6 sekund, končna hitrost pa presega 350 kilometrov na uro. Vodja Mercedes AMG oddelka, Tobias Moers vseeno pravi, da te številke še niso bile uradno preverjene, saj prototip še vedno čaka 18 mesecev razvoja, preden bodo začeli z dobavo prvih avtomobilov svojim strankam. Sam pogonski sklop naj bi skupaj tehtal okoli 520 kilogramov, govori pa se, da naj teža celotnega avtomobila ne bi presegala 1000 kilogramov.

“Ta hiperavtomobil je najbolj ambiciozen projekt, kar smo se ga kadarkoli lotili. Predstavlja vrh strateškega razvoja znamke Mercedes AMG. Pravimo mu koncept, ker vsaj zaenkrat še nimamo nobenih potrjenih vrednosti o izpustih in podobnih zadevah, bo pa vseeno končni izdelek zelo podoben temu prototipu,” je dejal Moers. “Ta avtomobil dvigne standard za to, kaj je tehnično mogoče na povsem novo raven s kombinacijo zmogljivosti in učinkovitosti, ki je brez konkurence,” je še dodal.

Izdelali naj bi le 275 avtomobilov, ne glede na vtroglavo ceno, ki znaša kar 2,27 milijona €, pa naj bi bili že vsi prodani. Prve stranke, naj bi prejele svoj ProjectOne v drugi četrtini leta 2019.

AVTOBLOG-MercedesAMG-ProjectOne (3)

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG