Prikaži kategorije
Domov / Novice / Kolesarji bodo kmalu (ponekod) enakovredni avtomobilom
Kolesarji_Promet (1)

Kolesarji bodo kmalu (ponekod) enakovredni avtomobilom


Po Sloveniji je po nekaterih krajih promet že urejen tako, da si vozniki avtomobilov in kolesarji delijo uporabo prometne površine. Kmalu pa bo to določeno tudi zakonsko.

Kot vozniki avtomobilov vemo, da so nespametni kolesarji največja nadloga med vožnjo. Kot kolesarji pa vemo, da so agresivni vozniki največja nadloga med kolesarjenjem. Ta večni spor pa se morda bliža koncu, saj se prometni režim postopoma spreminja. Ali ste v zadnjem času opazili oznake na cestah, kot je na spodnji fotografiji? Ne skrbite, če niste, saj jih bo kmalu veliko več.

Kolesarji_Promet (2)

Na srečo bodo (zaenkrat) uporabljene le v conah kjer je omejitev hitrosti nizka, saj je bolj smiselno, da se uporablja tam, kjer je hitrost koles in avtomobilov približno enaka. Agencija za varnost v prometu pa priporoča, da se taka ureditev omogoči le na predelih, kjer je ob urah najbolj pestrega prometa maksimalno 400 vozil, izmed katerih je manj kot 10 odstotkov  avtobusov oziroma tovornih vozil. V večjih slovenskih mestih take cone že opazimo; primer je ljubljanska Slovenska cesta, kjer so avtobusi, kolesarji in tudi pešci enakovredni. Tako je tudi v Mariboru, kjer so že leta 2013 uvodno predstavili ta režim, ki omogoča večjo varnost kolesarjev.

Kolesarji_Promet (3)

Sicer policisti ne vodijo evidence, ki bi lahko jasno pokazala razliko med nesrečami, ki so se pripetile med kolesarjem in vozilom, v času, ko označb in enakovrednosti ni bilo, ter današnjimi spremembami. Logično pa je, da so v conah enakovrednosti tako vozniki vozil kot tudi kolesarji bolj previdni, saj vedo, da imajo vsak trenutek lahko spremljevalca v vozilu ali na kolesu, kar zviša nivo varnosti. To je tudi prepričalo Ministrstvo za infrastrukturo, ki je pristalo na spremembe zakonodaje in bo v zakon vpisalo to prometno rešitev. Datumsko to še ni znano, vendar pa smo lahko kar prepričani, da bo to še v letošnjem letu.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG