Prikaži kategorije
Domov / Znamke / AUDI / Kdo ima najhitrejšega dizla, BMW ali AUDI?
AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (17)

Kdo ima najhitrejšega dizla, BMW ali AUDI?


Čeprav se ljudje za dizelske agregate prvotno odločajo predvsem zaradi njihovih večjih izkoristkov energije, vam bomo z našim seznamom, ki zajema 10 najhitrejših avtomobilov proizvajalca BMW in Audi z dizelskim motorjem vseh časov dokazali tudi to, da so lahko zelo hitri in prava alternativa športnim bencinsko gnanih vozil.

Bencinski in dizelski agregat v principu delujeta na enak način. Razlikujeta se le v tem, da je v dizelskih vozilih najprej stisnjen zrak in nato na vrsti dovod goriva, ki se vžge zaradi vročega zraka v cilindru(posledično zaradi stisnjenega zraka). V bencinskih agregatih je gorivo mešano z zrakom, stisnjeno in nato s pomočjo vžigalne svečke doseženo izgorevanje. Največ vozil z dizelskim pogonskim sklopom je prodanih prav v Evropi, to pa zaradi tega, ker imajo države Amerike bolj zahtevne standarde emisij. Ravno zaradi tega se je le koncern Volkswagen trudil v Ameriki prodati čimveč vozil z dizelskim agregatom, saj drugi proizvajalci preprosto niso bili upešni na meritvah izpustov. Volkswagen je teste zadnjih 10 let uspešno prestajal le z ”goljufanjem”(programska koda je optimizirala delovanje agregata na merilnih valjih). Kljub temu, da so dizelski agregati že po naravi precej bolj ”umazani” kot bencinski lahko z uporabo AdBlue tekočine in že dobro uveljavnega sistema DPF filtra trdnih delcev emisije precej zmanjšamo.
Kljub temu, da so vozila z dizelskimi agregati v prvi vrsti namenjeni ekonomičnosti in prevažanju težkega tovora zaradi večjega navora med njimi najdemo tudi take, ki vas bodo presenetili v šprintu do stotice. Verjetno boste opazili le dvoboj BMW in Audija, kateri ima pa najhitrejše vozilo pa poglejte na dno lestvice, kjer se skriva zmagovalec.

10. Audi A7 3.0 TDI – 2011 – 5,4s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (1)

V kolikor iščete poslovno limuzino, ki bo omogočala tudi sunkovite pospeške, bo model A7 pravi za vas. Njene vrline so ekonomičnost, saj ob umirjeni vožnji zahteva le 6 litrov dizelskega goriva na 100 prevoženih kilometrov ter velika mera udobja predvsem na zadnjih sedežih, kjer boste našli veliko prostora za kolena. Seveda pa bo z visoko Audijevo kakovostjo izdelave zadovoljil tudi najbolj zahtevne. V uredništvu smo tudi mnenja, da izgleda čudovito.
Agregat: 2967 cc 24 ventilski V6 Turbo dizelski agregat z 230 kilovati in 420 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

9. BMW 640d – 2014 – 5,3s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (5)

BMW serije 6 je na voljo kot gran tourer, kabrio in kot štirivratni grantourer. Kljub teži vozila in umirjenemu izgledu si v ponudbi agregatov izberete tudi varčen dizelski motor, ki vas glede zmogljivosti ne pusti razočaranih, ob varčni vožnji pa lahko porabi tudi le štiri in pol litre dizla na 100 prevoženih kilometrov. Se poraba štiri litre in pol ter pet sekund in 3 desetinke ne sliši dovolj dobro? Poglejte še naslednja vozila!

Agregat: 3995 cc 24 ventilski V6 Turbo dizelski agregat z 230 kilovati in 420 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na zadnjo pogonsko os.

 

8. BMW 740d xDrive – 2016 – 5,2s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (16)

BMW 740d xDrive v svoji zadnji inkarnaciji skriva veliko zmogljivosti v udobnem potovalniku. Čeprav si mislite da skoraj dve toni težak avtomobil ne more biti tako hiter, ste se motili. Poleg zagotavljanja odličnih pospeškov vam pa nudi tudi udobno vožnjo z povprečno porabo slabih 7 litrov na 100 prevoženih kilometrov. Pohvali se lahko tudi z veliko mero razkošja in elegance, zato smo mnenja, da predstavlja odličen kompromis med udobno vožnjo in obenem dovolj moči za bolj dinamično vožnjo.
Agregat: 2993 cc 24 ventilski V6 Twin Turbo dizelski agregat z 240 kilovati in 680 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

7. BMW X6 M50D – 2016 – 5,2s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (15)

BMW ima bogato zgodovino zmogljivejših primerkov dizelskih agregatov in X6 M50D ni nobena izjema. Kljub malce bolj okrnjeni prostornosti predvsem pri prostoru na zadnjih sedežih tudi izgleda precej samosvoje s svojim značilnim kupejevskim izgledom. Prepriča z stabilnostjo v ostrih ovinkih in se odkupi tudi z veliko zalogo navora, ki je na voljo že od nizkih obratov naprej.
Agregat: 2993 cc 24 ventilski Triple Turbo dizelski agregat, 280 kilovatov in 740 nevtonmetrov
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

6. BMW 640D xDrive – 2014 – 5,2s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (6)
Podoben kot predhodnik le, da ima ta napredni štirikolesni pogon xDrive, ki pomaga pri hitrejšem speljevanju. S takim pogonom lahko 640D doseže stotico v petih sekundah dveh desetinkah.
Agregat: 3995 cc 16 ventilski Turbo dizelski agregat, 229 kilovatov in 420 nevtonmetrov
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

5. Audi Q5 SQ5 3.0 V6 TDi – 2012 – 5,1s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (4)

Če so vam Audijevi modeli bolj všeč v obliki športnih terencev smo za vas v naš seznam na peto mesto vključili model SQ5, prvi model z oznako Q v S različiči. Obenem je tudi edini S model z dizelskim aregatom. Poleg motorja so vozniku na voljo tudi dodatne izboljšave namenjene čimvečji zmogljivosti. Ravno zaradi odličnega vzmetenja smo mnenja. da gre za enega od najbolje vodljivih športnih zmogljvih terencev.
Agregat: 2967 cc 24 ventilski V6 Turbo dizelski agregat, 230 kilovatov in 420 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

4. BMW 335D xDrive LCI – 2015 – 4,9s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (10)

Trenutno je 35d ena najbolj zmogljivih dizelskih agregatov v ponudbi proizvajalca BMW. Na voljo je v večih modelih, a v 335D ima največ potenciala. Na voljo je z štirikolesnim pogonom xDrive zato se lahko z mesta požene zelo hitro. Poleg surove zmogljivosti nudi tudi veliko praktičnosti in je primerna tudi za vsakdanjo vožnjo.
Agregat:  2993 cc 24 ventilski Turbo dizelski agregat, 230 kilovatov in 420 nevtonmetrov .
Menjalnik: 6 stopenjski ročni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

3. Audi A8 4.2 TDI Quattro – 2013 – 4,8s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (2)
Audi A8 bo kilometre požiral v velikem udobju. Ko bo prišel čas, bo pa tudi svojo malce bolj agresivno plat pokazal zelo sunkovito. Inženirji so mu namenili veliko zmogljivosti v kombinaciji z ekonomičnostjo. Ima V8 dizelski motor in stotico doseže v 4,8 sekunde.
Agregat: 4134 cc 32 ventilski V8 Turbo dizelski agregat, 283 kilovatov in 515 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

2. BMW M550D xDrive – 2013 – 4,6s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (7)

Z oznako M pri BMW modelih označujemo samo najboljše in najmočnejše primerke. Kljub temu, da gre pri M550D za dizla si to oznako brez slabe vesti zasluži. Skoraj dve toni težaka športna limuzina z mesta pospeši v zgolj 4,6 sekunde, v najboljšem primeru pa tudi porabi le 6,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Kljub temu, da je taka poraba zelo težko dosegljiva v resničnem življenju(velja za vsa vozila na trgu) se nam vseeno zdi zelo prepričljivo glede na zmogljivost.
Agregat: 2993 cc (182.6 ci) 24 ventilski Turbo dizelski agregat, 280 kilovatov in 510 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na zadnjo pogonsko os.

1. Audi R8 Quattro 6.0 V12 TDI – 2009 – 4,3s

AVTOBLOG-hitridizli-top10dizel-najhitrejšidizli-audi-bmw-vag (3)
Na prvem mestu, spet najdemo nemško znamko koncerna Volkswagen. Nič kaj preseneltjivega bi rekli nekateri. Predstavljen že davnega leta 2008. Z 500 konji in stalnim štirikolesnim pogonom stotico doseže v dobrih štirih sekundah in pospešuje vse do 325 kilometrov na uro. Izdelanih je bilo samo nekaj primerkov, predvsem zaradi tega, ker je bila cena izdelave previsoka.
Agregat: 5934 cc 48 ventilski V12 dizelski agregat s turbom, 372 kilovatov in 678 nevtonmetrov.
Menjalnik: 8 stopenjski samodejni menjalnik, moč prenaša na štirikolesni pogon.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG