Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Kar štiri turbine za nove BMW dizelske motorje!
bmw-quadturbo-dizel (1)

Kar štiri turbine za nove BMW dizelske motorje!


BMW je predstavil povsem nov dizelski motor, ki se baha s kar štirimi turbo puhali. Komur tri turbine v sedaj najmočnejših bavarskih dizelskih motorjih niso dovolj, bo novice gotovo še kako vesel!

Novost je bila predstavljena včeraj na simpoziju novih motorjev na Dunaju. Šestvaljni vrstni motor ohranja delovno prostornino 3,0 litrov, prvič pa bo uporabljen v novi seriji 7. Zmožen je razviti 394 konjskih moči v območju obratov med 4.000 in 4.400 na minuto ter najvišji navor 760 Nm v območju med 2.000 in 3.000 obrati na minuto.

bmw-quadturbo-dizel (3)

Namen štiriturbinske, vrstne šestvaljne novitete naj bi bil izboljšanje moči in odzivnosti motorja, da bi se le-ta lahko prepričljivo kosal z osemvaljnimi konkurenti. Motor je osnovan na novi modularni postavitvi, ki jo bavarsko podjetje uporablja pri vseh svojih novih bencinskih in dizelskih agregatih, seveda pa tudi pri avtomobilih znamke Rolls-Royce in Mini. Dve turbini sta zadolženi za nizek pritisk, drugi dve pa za visok pritisk. Velika turbina pri motorju s tremi turbinami je bila zamenjana za dve manjši, kar omogoča boljšo odzivnost motorja.

bmw-quadturbo-dizel (2)

Z novim motorjem naj bi 750d xDrive od 0 do 100 km/h pospešil v 4,5 sekunde, najvišja hitrost pa bo, kot smo pri Bavarcih že vajeni, elektronsko omejena na 250 km/h. Novi 3,0-litrski vrstni šestvaljnik s štirimi turbinami bo nadomestil starega s tremi, ki razvije 381 konjskih moči in 740 Nm navora ter ga uporabljajo M550d xDrive, X5 M50d in X6 M50d.

BMW N57S Diesel

Novinec se lahko pohvali še s 5 % nižjo porabo goriva, prenos moči pa bo na voljo le preko odlične bavarske 8-stopenjske avtomatike.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG