Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / Je Mercedes 20 let nazaj ”izumil” prestižnega športnega terenca?
AVTOBLOG-mercedes-benz-m-class-razred-1997-gle-suv (19)

Je Mercedes 20 let nazaj ”izumil” prestižnega športnega terenca?


Raziskali smo prav vse posebnosti prvega prestižnega športnega terenca znamke Mercedes-Benz.

Čeprav danes težko verjamemo, je bil v bogati zgodovini legendarne nemške znamke Mercedes-Benz celo čas, ko niso izdelovali športnih terencev! Seveda, razred G je bil v modelni ponudbi kupcem na voljo že več kot dvajset let nazaj, a le-ta je vedno veljal za bolj robustnega terenca, ki je dejansko sposoben premagovati zahtevnejši teren.

Vse pa se je spremenilo dvajset let nazaj, ko so pri Mercedes-Benz javnosti predstavili razred M, prvi prestižni športni terenec te znamke. Takrat je namreč iz proizvodnega traku tovarne v Tuscaloosa, Alabama zapeljal prvi primerek, kje še danes izdelujejo njegovega naslednika, imenovanega GLE. Začetek proizvodnje v Alabami ni bil dobrodošel le za Mercedesa, temveč tudi za gospodarstvo, saj so odlični prodajni rezultati le okrepili sodelovanje z drugimi proizvajalci. Razred M, znanega tudi pod imenom W163 je Mercedes-Benz proizvajal tudi v sosednji Avstriji.

Brez dvoma ga lahko štejemo kot prvega med sebi enakimi, BMW je svoj popularni model X5 predstavil dve leti pozneje, Porsche svoj model Cayenne pet let pozneje, Audi pa model Q7 kar sedem let kasneje. Tudi Cadillac Escalade in Lincoln Navigator sta na trg prišla kasneje, le Lexus RF je bil kupcem na voljo že leta 1998.

Na voljo je bilo veliko različnih motorjev, ki so bili za tiste čase zelo učinkoviti. Najbolj zmogljiva različica ML 55 AMG je imela 5,4-litrski V8 bencinski agregat, ki je razvil 347 atmosferskih konjev.

Ostale motorje si lahko ogledate v spodnji tabeli, zgornji so bencinski, spodnji pa dizelski motorji.

Kupci so pred prihodom naštetih prestižnih terencev lahko izbirali le med robustnimi ponudbami proizvajalca Range Rover, na drugi strani pa so Japonske znamke kupce prepričevale z velikimi in mogočnimi terenci kot je bil Lexus LX(razvit na osnovi Toyote LandCruiser), Acura SLX(razvita na osnovi Isuzu Trooperja) in Infiniti QX4, ki je bil razvit na osnovi Nissan Pathfinderja

M-Klasse  (W 163) 1997

Presenetljivo je predvsem to, da je v zadnjih letih število ”prestižnih” športnih terencev precej poskočilo. Kmalu pričakujemo v tem razredu tudi ponudbo proizvajalca Aston Martin(koncept DBX), Rolls Royce je pred časom razkril fotografije koncepta novega terenca Cullinan, Bentley pa je že predstavil svojo prestižno Bentaygo. Se jim bo še Lamborghini pridružil z modelom Urus?

Vredno je omeniti tudi to, da je Mercedes nameraval razred M posaditi na Mitsubishijevo arhitekturo, ki jo je takrat že uporabljal Pajero. To so potem opustili zaradi ”tehničnih težav”. Razred M je bil eden zadnjih terencev s karoserijo na ločeni šasiji. Omogočal je prevoz do sedem potnikov(ne preveč udobno), takrat pa je bil tudi prvi na svetu športni terenec z elektronskim sistemom stabilnosti, do najvišjih ocen za varnost, pa mu je pomagala tudi bočna zračna zavesa. Prva generacija razreda M je bila na voljo s stalnim štirikolesnim pogonom 4Matic, ki je omogočal tudi nadzor oprijema za vsako kolo posamezno.

Ob ogledu filma Lost World: Jurassic Park lahko opazite veliko pred produkcijskih M razredov, kot način oglaševanja novega vozila celo pred uradnim razkritjem, zvezdi filma, Jefuu Goldblumu pa so v ta namen za vedno podarili različico ML 320.
Osvojil je tudi veliko nagrad. ML 320 je tako recimo osvojil nagrado terenec leta 1998, prav tako je osvojil tudi nagrado za Ameriški terenec leta 1998 na mednarodnem salonu avtomobilov severne amerike v Detrotiu. Leta 1999 je osvojil celo nagrado za avtomobil leta, zanj pa so glasovali avtomobilski novinarji iz Ženeve. Kljub številnim nagradam, je Mercedes prejel veliko kritik na račun kvalitete v M razredu, ki pa se je skozi leta le še izboljšala, predvsem je bila za to odločilna prenovljena različica leta 2001.

Prodajne številka razreda M so bile veliko presenečenje tudi za Mercedes, saj tako velikega povpraševanja preprosto niso pričakovali. V spodnji tabeli si lahko ogledate število izdelanih primerkov po letu. 


Dandanes ponudba Mercedesa vključuje tudi manjši športni terenec GLA in GLC, večji GLS, GLC Coupe in GLE Coupe, razred R pa je bil na voljo le nekaj let. Mercedes bo kmalu predstavil novo generacijo razreda G, ki je v enaki zasnovi na voljo že od leta 1979, razred M pa se v tretji generaciji dandanes imenuje GLE.
Vir: Lastna raziskava
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG