Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Jaguar / Jaguar F-Type po novem tudi z 2.0 litrskim štirivaljnikom
AVTOBLOG-Jaguar-F-Type2 (1)

Jaguar F-Type po novem tudi z 2.0 litrskim štirivaljnikom


Jaguar je izbral letošnji avto salon v New Yorku za razširitev ponudbe njihovega F-Typa, kjer bo po novem na voljo tudi 2.0 litrski 4-valjnik.

Sedaj je uradno, F-Type bo po novem na voljo tudi s štirivaljnikom v nosu. Prodaja naj bi stekla še to pomlad s ceno, ki je okoli 2.500€ ugodnejša od različice z V6 motorjem. V praksi bi bila razlika lahko še dosti večja zaradi uvoznih in okoljskih dajatev, kjer je manjši 2.0 litrski motor v veliki prednosti.

AVTOBLOG-Jaguar-F-Type2 (11)

Novi 2.0 litrski bencinski agregat, ki je seveda podprt s turbopuhalom, proizvede impresivnih 300 konjskih moči in 400Nm navora že od 1500 obratov na mnuto naprej. Spojen je ekskluzivno z 8 stopenjskim Quickshift automatskim menjalnikom, ki moč pošilja na zadnja kolesaročni menjalnik ne bo na voljo. Teh 300 ‘konjev’ pri Jaguarju pravijo, da zadostuje za pospešek do stotice v 5,7 sekunde in končno hitrost, ki skoraj po nemško znaša 250 kilometrov na uro. To je le malenkost počasneje od V6 različice s 340 konjskimi močmi, ki za isti pospešek potrebuje 0,4 sekunde manj in ima končno hitrost 260 kilometrov na uro. Seveda, pa ima tudi ‘downsizing’ svoje prednosti predvsem v smislu ‘zelenih’, saj po novem v zrak spusti 163g/km CO2 in porabi le 7,2 litra na 100 kilometrov kar je občutno izboljšanje proti 199g/km CO2 in 8,6 litra na 100 kilometrov v različici z V6 motorjem.

AVTOBLOG-Jaguar-F-Type2 (10)

Manjši motor ravno tako pomeni manjšo težo, saj je F-type tako 52 kilogramov lažji od najlažje V6 različice. Coupe tako tehta 1525 kilogramov, medtem ko je kabriolet 20 kilogramov težji. Razlika v teži je po Jaguarjevem mnenju tako občutna, da so posebej za to različico prilagodili vzmetenje in krmilni mehanizem, za izboljšano agilnost in sam občutek pri vožnji. Bojda so uglasili tudi izpušni sistem saj obljubljajo, da bo zvok odličen. Za prepoznavanje 2.0 litrskega modela od ostalih, ima na zadku samo eno podolgovato izpušno cev in posebna 18 palčna platišča.

Nov motor je del modifikacije celotne F-Type ponudbe za modelno leto 2018. Dodatno bo po novem na voljo tudi samodejno zaviranje, sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ‘lane asist’ in Jaguarjev prilagodljiv tempomat. Tudi videz je osvežen z dodelanimi odbijači in novimi full LED lučmi.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG