Prikaži kategorije
Domov / Novice / IZPUSTI: Evropski parlament podlegel avtomobilski industriji!
emission

IZPUSTI: Evropski parlament podlegel avtomobilski industriji!


Zaradi nedavnih odkritij o neupoštevanju mejnih vrednosti izpustov so se odgovorni zbrali v Evropskem parlamentu in določili novo mejno vrednost.

Po zadnjih nekaj burnih mesecih, ko so se škandali vrstili en za drugim je prišlo do velikih sprememb. Emisijski testi so pokazali velika odstopanja pri Volkswagnu, razkritja pa so se širila še na druge znamke. Z namenom, da se problem ustrezno prilagodi so se poslanci zbrali v evropskem parlamentu in iskali primerno rešitev. Večinsko so se strinjali, da mejno vrednost za emisije dušikovih oksidov (NOx) za nove dizelske motorje zvišajo in se bolj približajo realnim rezultatom, ki jih avtomobili dejansko izpustijo v zrak. Nova mejna vrednost za motorje s standardom Euro 6 je po novem 168 mg NOx na kilometer. To je za več kot dvakrat toliko, kot je veljalo od leta 2007 do sedaj (80 mg/km). O tej odločitvi Evropskega parlamenta je javnosti sporočilo društvo Focus.

Prav tako je društvo priznalo, da je nad odločitvijo razočarano, saj bodo s tem dejanjem ogrozili prizadevanja za čistejši evropski zrak in izboljšanje javnega zdravja. Tudi direktor za čista vozila pri mednarodni organizaciji Transport & Environment (T&E), Grega Archer, je dejal, da je “sramotno, da si najmočnejše države v Evropi mislijo, da je vztrajanje pri umazanem dizlu dobro za njihovo avtomobilsko industrijo, medtem ko se državljani zastrupljajo. Evropska komisija in napredni poslanci Evropskega parlamenta so se borili z vsemi sredstvi, da bi preprečili slab rezultat.”

emission-01

Po navedbah Focusa naj bi bili med tako imenovanimi naprednimi poslanci iz Slovenije prisotni Ivo Vajgl, Igor Šoltes in Tanja Fajon. V prid RDE paketa, ki po novem dovoljuje višje mejne vrednosti izpustov, pa sta glasovala Franc Bogovič in Milan Zver.

Evropski parlament se očitno ne želi več soočati s prekoračitvami izpustov evropskih proizvajalcev in se tako na lahek, a škodljiv način izogiba svoji odgovornosti ter skrbi za čist zrak v evropskem prostoru. Morda pa je močan avtomobilski nemški koncern dovolj odločno pritisnil na komisijo in dosegel zase najbolj ugoden razplet.

Vir: Finance
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG