Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Mercedes-Benz / IAA Frankfurt: Zmagovalni oder Mercedes-Benza
AVTOBLOG-Mercedes-Benz_Frankfurt (30)

IAA Frankfurt: Zmagovalni oder Mercedes-Benza


Eden izmed največjih akterjev na avtomobilskem salonu v Frankfurtu je zagotovo tudi Mercedes Benz, ki je imel kaj pokazati.

Mercedes Benz je v Frankfurtu predstavil svoj prvi popolnoma električen avtomobil v C segmentu z imenom Concept EQA. Za pogon skrbita dva elektromotorja, ki skupno proizvajata več kot 272 konjskih moči in poganjata vsa štiri kolesa, oblikovno pa predstavlja evolucijo znamkinega oblikovalskega jezika pod imenom Purity design.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz_Frankfurt (42)

“Z Mercedes Benzovim Concept EQA, naša električna iniciativa resnično dobiva zagon. Do leta 2022 bo imela znamka Mercedes Benz na trgu več kot deset popolnoma električnih avtomobilov” je dejal dr. Diete Zetsche, prvi mož koncerna Daimler. Če se dotaknemo dizajna, sama oblika nekako spominja na VW Scirocca, medtem ko se trudi obdržati čim manj ostrih trobov in linij ter narediti dizajn zelo ‘tekoč’. Sprednja črna maska je virtualna in se spreminja glede na vozni način. Recimo v sport načinu se obarva rdeče, dočim v sport + načinu popolnoma spremeni svojo obliko v horizontalno, kjer spominja na slavno ‘panamericana’ rešetko.

Polni se preko indukcije ali zidne domače polnilnice, ravno tako pa omogoča hitro polnjenje. Sam domet naj bi glede na vgrajeno 60 kWh baterijo, znašal okoli 400 kilometrov.

Poleg ostalih nedavno predstavljenih modelov, ki so ravno tako na ogled v Frankfurtu, kot sta naprimer Razred X in pa G65 eksclusive, pa je Mercedes Benz poskrbel za pravo poslastico, ki jo je napovedoval že kar nekaj časa. Predstavil je namreč hiperšportnika z ekstremno veliko ceno, ki sliši na ime ConceptOne.

AVTOBLOG-Mercedes-Benz_Frankfurt (15)

Moč, koncepta je celo večja od tisočih konjskih moči, prihaja pa iz skoraj enakega hibridnega sistema, ki ga najdemo v W08 bolidu formule 1. Sestoji se namreč iz 1.6 litrskega V6 turbo bencinskega agregata in kar štirih elektromotorjev.  Prva dva elektromotorja proizvajata vsak po 160 konjskih moči, tako kot tudi tisti nameščen direktno na motorju, četrti elektromotor, ki skrbi za vrtenje turbinskega polnilnika, pa proizvaja 120 konjskih moči. S pomočjo vseh elektromotorjev Mercedes AMG pravi, da niso le izničili turbo luknjo, temveč je sama odzivnost pogonskega sklopa celo boljša, kot pri atmosferskem V8 motorju. Skupna moč tako znaša več kot 1000 konjskih moči, kar v kombinaciji z nizko težo in novim osem stopenjskim avtomatskim menjalnikom poskrbi za zelo impresivne številke. Te pravijo, da ta cestni dirkalnik iz karbonskih vlaken, potrebuje za pospešek od 0 do 200 kilometrov na uro le 6 sekund, končna hitrost pa presega 350 kilometrov na uro.

“Ta hiperavtomobil je najbolj ambiciozen projekt, kar smo se ga kadarkoli lotili. Predstavlja vrh strateškega razvoja znamke Mercedes AMG. Pravimo mu koncept, ker vsaj zaenkrat še nimamo nobenih potrjenih vrednosti o izpustih in podobnih zadevah, bo pa vseeno končni izdelek zelo podoben temu prototipu,” je dejal vodja Mercedes AMG oddelka, Tobias Moers. “Ta avtomobil dvigne standard za to, kaj je tehnično mogoče na povsem novo raven s kombinacijo zmogljivosti in učinkovitosti, ki je brez konkurence,” je še dodal.

Izdelali naj bi le 275 avtomobilov, ne glede na vtroglavo ceno, ki znaša kar 2,27 milijona €, pa naj bi bili že vsi prodani. Prve stranke, naj bi prejele svoj ProjectOne v drugi četrtini leta 2019.

Fotograf: carscoops
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG