Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Hyundai / Hyundai Coupe – Domači pridih Korejskega porekla!
Hyundai Coupe

Hyundai Coupe – Domači pridih Korejskega porekla!


Malih športnih kompaktnih vozil je na cestah malo morje, vendar pa se ta uvršča med peščico tistih, ki bi bili vredni svoje cene.

Ko razmišljam o kompaktnih športnih kupejih, podjetje Hyundai ni ravno prva izbira med širokim asortimanom te priljubljene oblike vozil. Troje vrat, nizek položaj sedenja in dober zvok motorja so želje vsakega ljubitelja avtomobilov, zato imajo skoraj vsi proizvajalci vozil svojega predstavnika. Tokrat pa bo govora o zloglasnem predstavniku Hyundai-a, ki se je med leti 1996 in 2009 razširil po celem svetu. Ponekod imenovan Tiburon, kar pomeni “morski pes“, spet drugje Tuscani, pri nas pa preprosto Coupe.

Hyundai Coupe

Z značilnimi ovalnimi linijami, ki ne izstopajo tako zelo, da bi pritegnile poglede mimoidočih, so potrebovali nekaj unikatnega, nekaj posebnega, da bi bil avto deležen zaslužene pozornosti. Zato so avto oblikovali na način, zelo priljubljen v 60-ih in 70-ih, imenovan “coke bottle styling”. To pomeni, da profil avtomobila izgleda kot profil zgodnje oblike stekleničke Coca-Cole. Ozek spredaj, širok po sredini ter zopet ozek zadnji del. Za piko na i pa so nekatere modele pobarvali v živo-rumeno barvo…za vsak slučaj.

V času proizvodnje so izdelali dve generaciji Coupe-ja. Prva generacija (1996 – 1999) je imela vstavljene tri vrste motorjev. Najmanjši je bil 1.6-litrski 111-konjski bencinski motor, sledila pa sta mu še 1.8-litrski 130-konjski ter 2.0-litrski 140-konjski motor. Vsi trije so imeli ročni menjalnik, kar pa se je pri drugi generaciji (2000 – 2008) spremenilo.

hyundai coupe (1)

Osnovni model je imel še vedno 1.6-litrski a tokrat 105-konjski motor, pridružil se je še 2.0-litrski motor z avtomatičnim menjalnikom, novost pa je bil 2.7-litrski 172-konjski motor. Slednji je imel bolj zaprt in zadušen zvok priljubljenega V6 motorja, proti vrstnikom enakega pogonskega agregata. Vse generacije pa so bile deležne “facelifta”, kar pomeni da so dobile nove prednje žaromete in odbijač.

Zaradi zanimive oblike kot tudi enostavne sestave, je Hyundai Coupe postal priljubljeno vozilo za ljubitelje predelovanja avtomobilov. Leta 2011 je namesto Coupe-ja v proizvodnjo prišel Hyundai Veloster, ki pa iskreno ni izpolnil pričakovanj navdušencev. Zato se posamezniki še vedno odločajo za nakup starejšega modela, ki ima karizmo in estetiko malega športnega kupeja.

hyundai coupe (2)

Tudi v Sloveniji se občasno še sreča kakšnega “Coupejčka”, žal pa jih veliko počiva ob hišah s praznimi pnevmatikami, brez registrskih tablic. Kljub temu sem imel možnost vožnje in predstavitve zelo posebnega primerka, ki prihaja s primorkse regije. Zelo prijazen mladenič Luka nas je povabil v Postojno in nam predstavil svojega ljubljenčka. Modrega Coupeja si lasti dobro leto dni, odkar ga je dobil v roke iz podjetja MM Car Audio, kjer so s skupnimi močmi v nekaj mesecih avto pripravili v stanje, v kakršnem je zdaj. Več kot 15.000,00 € je bilo vloženih v ta avto, ampak za doseg sanjskega avtomobila je to neprecenljiva vložba.

Trenutne cene teh rabljenih Coupejev se gibljejo med 2.000 in 3.000 Evri, medtem ko je skupna vrednost tega primerka skoraj trikratna. Pa naj še kdo reče “malo denarja, malo muzike”, v tem jo je več kot 1000W in to, verjemite mi, ni malo.

V spodnjem prispevku, pa si lahko ogledate kako je izgledalo moje srečanje s primorskim primerkom tega klasičnega Korejca.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG