Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Hyundai / Hibridna kraljica ima hudega rivala …
Hyundai_Ipsos (8)

Hibridna kraljica ima hudega rivala …


Toyota Prius že 13 let vlada v svetu groznih hibridnih vozil. Tokrat pa Hyundai pokaže zobe z veliko lepšim, eko-ljubiteljskim modelom Ioniq.

Kot Pagani Huayra ima Ioniq zelo nenavadno ime, pa tudi krilca na sprednjem delu, ki omogočajo boljšo aerodinamiko. Sicer Huayra s temi krilci cilja na čimvečjo možno hitrost, s katero lahko prevozi določen zavoj, medtem ko Ioniqu krilca omogočajo nižji koeficient upora zraka. Ta znaša le 0, 24 Cu in se tako lahko primerja z novim Priusom, ki ima identičen koeficient upora. Najbolj poudarjena je torej oblika novega Toyotinega modela, ki na prvi pogled spominja na ameriški Dodge Dart in v primerjavi z novim Priusom ne izgleda, kot da je oblikovalčev računalnik napadel konstrukcijski virus. Hyundai je s tem zopet potrdil, da ima smisel za oblikovanje kot tudi potrebno tehnološko znanje.

Ioniq bo tudi prvo vozilo, ki bo izdelano v vseh treh eko-načinih –  hibrid, plug-in hibrid in električno vozilo. Prvi bo javnosti predstavljen hibridni pogon, ki premore 104 konjske moči z 1, 6-litrskim bencinskim motorjem in bo v kombinaciji s 43 konjskim električnim motorjem zmožen “neverjetne zmogljivosti”, kot zatrjujejo pri Hyundaiu. Dodatna, ključna sprememba bo šeststopenjski menjalnik z dvojno sklopko, ki omogoči bolj dinamično vožnjo oziroma malce višji znesek na računu ob nakupu tega vozila. Do cene še pridemo, vendar pa lahko omenim, da, ne glede na znesek, vozilo izgleda zelo privlačno in če bodo stroški delovanja tako nizki, kot pravijo, bi lahko bil primeren kandidat za družinsko vozilo.

Hyundai_Ipsos (4)

Zakaj ime Ioniq? Izvira iz kombinacije besed ion, tj. električno nabit atom, ter besede unique -unikat. Tudi notranjost je nekako unikatna, saj je zelo preprosta, ima nekaj osnovnih funkcij, kot so klimatska naprava, zaslon na dotik ter funkcije na volanu. Zaradi varčevanja z opremo bo temu primerna tudi cena. Pravijo, da se bo gibala okrog 20.000 € za osnovni model, kar je v primerjavi s Priusom kar 5.000 € manj.

 

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG