Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Ford / Ford z avtonomno tehnologijo za vožnjo po brezpotjih
AVTOBLOG-Ford-avtonomna-offroad-voznja (10)

Ford z avtonomno tehnologijo za vožnjo po brezpotjih


Spopadanje s terenom v enem izmed fordovih terencev, naj bi bilo sedaj lažje kot kadarkoli.

Ogromna količina vložene energije in denarja nakazuje, da bo avtonomna tehnologija popolnoma razvita še prej, kot je bilo pričakovano. Zagotovo bo priročna narava samovozečih avtomobilov mnogim v veliko korist, a so podjetja kot je Land Rover že začela raziskovati nove, bolj zabavne načine implementacije te tehnologije. Ne le, da lahko Land Roverjev sistem vozi sam po cesti, temveč lahko avtomobil nadzoruje tudi po terenu. Sedaj pa se je tej tekmi pridružil še Ford, ki po poročilih spletne strani off-road.com razvija podoben sistem.

Glede na patentne risbe,  fordov raziskovalni center razvija sistem, ki bo omogočal njihovim terencem avtonomno prečkati težke, neutrjene odseke terena. Seveda lahko razpravljamo ali lahko tej tehnologiji sploh rečemo avtonomna, ampak je vseeno zelo impresivna. Sistem bo deloval s pomočjo procesorja, ki ima dostop do navodil shranjenih v svojem spominu. Ta navodila bodo vozilu omogočala analizo terena in določila ali je prehodnost sploh mogoča in varna. Nato pa bo računalnik nadzoroval zavore, krmiljenje, sistem proti zdrsu in aktivno vzmetenje, ter tako premostil oviro brez posredovanja voznika. Ford je javnosti razkril nekaj patentnih risb, ki pojasnijo kako sistem deluje, vendar niso povsem razumljive.
Diagrami namreč vključujejo tudi človeško posredovanje v primeru, da sistem misli, da je situacija neobvladljiva. Seveda mislimo, da off-road entuziasti po brezpotjih raje vozijo sami, saj je to tudi glavni razlog vožnje po neutrjenih poteh-zabava. Ta tehnologija bi lahko prišla v poštev za tiste, ki se s takim terenom srečajo prvič ali za ljudi, ki se morajo s takim terenom srečevati zaradi službe in ne osebnega zadovoljstva. Če se bo Ford odločil tak sistem vgraditi v produkcijska vozila pričakujemo, da se bo ta znašel v modelih kot so Ranger, F-150 ali večji Raptor.

AVTOBLOG-Ford-avtonomna-offroad-voznja (5)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG