Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Ford / Ford Focus RS – Ko “driftanje” postane otročje lahko
Serienmäßig 350 PS stark: Ken Block lässt den neuen Ford Focu

Ford Focus RS – Ko “driftanje” postane otročje lahko


Ford Focus RS je nedvomno avtomobil, ki je prišel na dober glas šele v zadnjih nekaj letih. Verjetno je k boljši prepoznavnosti odličnih Fordovih RS vozil pripomogel tudi slavni ameriški zvezdnik avtomobilskega športa Ken Block.

Tudi za promocijo novega Focusa RS je Fordu priskočil na pomoč Ken Block, ki ima z njihovimi vozili že kar nekaj izkušenj in je močno navijal za štirikolesni pogon, ki je v najnaprednejši obliki vektorskega sistema razporejanja navora prvič prisoten v Focusu RS. Pohvali se lahko s še bolj napredno tehnologijo, tako v notranjosti kot s tisto, uporabljeno v prenašanju in razporejanju moči na kolesa.

ford-focus-rs-04

Za vse željne drsenja skozi ovinke, kot to počne profesionalec Ken, je Ford novinca opremil s pomočnikom po imenu Drift Mode, kjer svojo nalogo opravlja ravno pametna tehnologija, ki s pomočjo prenosa moči na določeno kolo omogoči in vzdržuje drsenje v ovinek. Sistem lahko v danem trenutku vseh 100 % moči prenese na sprednjo oz. 70 % na zadnjo os, ki se lahko še naprej v 100 % prenaša na eno ali drugo zadnje kolo. To in pomoč zavor pa je tudi srce novega Drift Mode programa.

Ko ravno govorimo o zavorah… Kot večina zmogljivejših vozil današnjega časa tudi Focus RS potrebuje primerne zavore. Verjetno ste uganili, da je govora o odličnem podjetju Brembo.

Z novim Focusom RS se podjetje vrača k svojim uspešnim in legendarnim koreninam – k Escortu RS Cosworth, ki je bil zadnji štirikolesno gnani RS in so ga nehali izdelovati leta 1996.

ford-focus-rs-08

Avtomobil bodo prodajali globalno, tako v Evropi kot tudi v ZDA, na obeh celinah pa se bo prodajal nespremenjen, identičen model. Najzmogljivejšega in najhitrejšega Focusa do sedaj poganja 2,3-litrski štirivaljni motor s Fordovo Ecoboost tehnologijo, ki razvije 350 konjskih moči in 475 Nm navora. Motor, ki je sicer uporabljen v novem Mustangu, je bil nadgrajen prav za novega Focusa RS. Opremljen je s povsem novim turbo puhalom, glavo cilindra in edinstvenim hladilnim sistemom, posebej prilagojenim za Focusovo prečno postavitev motorja. Skupaj s štirikolesnim pogonom in odličnimi 19-palčnimi Michelin Pilot Super Sports pnevmatikami tako po besedah podjetja doseže 266 km/h in stotico v 4,7 sekunde. Ob slednjih podatkih močna konkurenta Subaru WRX and VW Golf R vsekakor ne ostaneta ravnodušna.

Medtem ko večina proizvajalcev avtomobilov sili v vode avtomatskih menjalnikov, Ford ostaja zvest ročici 6-stopenjskega ročnega menjalnika, ki daje vozniku občutek večje povezanosti z vozilom. Da je avtomobil poleg svoje športne nastrojenosti čimbolj prilagodljiv, ponuja štiri načine vožnje: Normal, Sport, Track in Drift.

Izgled vozila je v primerjavi s predhodnikom veliko bolj agresivnega in privlačnega videza. Lahko se pohvali z boljšo aerodinamiko in večjim zadnjim spojlerjem. Notranjost je opremljena dirkaško. Športni Recaro sedeži, volanski obroč z ravnim dnom, RS oznake, kovinske stopalke in dodatni zaslon, ki prikazuje trenutno moč, temperaturo in pritisk olja, nas opominjajo na športni karakter vozila, ki ga velik zaslon na sredini armaturne plošče nekoliko razblini.

Na pogled zelo privlačen avtomobil, za katerega verjamemo, da ne razočara niti v vožnji.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG