Prikaži kategorije
Domov / Novice / Evolucija in prihodnost avtomobilskih žarometov
OLED (3)

Evolucija in prihodnost avtomobilskih žarometov


Veliko je govora o povezljivosti in novih aplikacijah , ki se razvijajo s svetlobno hitrostjo. Zato avtomobilski proizvajalci konstantno hitijo vgrajevati najnovejše in najbolj zmogljive različice v svoja vozila. Čedalje bolj se tudi nove avtomobile ocenjuje glede na količino tehnologije, ki jo premore, zato ponavadi pozabimo na en drugi, verjetno za nas še pomembnejši, aspekt vozila, ki se ravno tako razvija s svetlobno hitrostjo – luči.

Avtomobilske luči so, razen majhnih sprememb ostale enake mnogo desetletij, v zadnjih 25 letih pa so doživele že več pravih revolucij. Od leta 1908 do šestdesetih let prejšnjega stoletja, je bilo obdobje projektorskih luči z žarilno nitko, ki so jo razvili pri Helli. Še od takrat naprej do leta 1991 je ostal princip žarometov večinoma enak, saj je bil takrat razcvet halogenskih žarnic, ki pa delujejo na bolj ali manj enak princip. Po letu 1991 pa se začne eksplozija inovacij, najprej z BMW-jevo predstavitvijo prvih žarometov na xenonski plin v njihovi seriji 7. S svojo močjo in svetilnostjo, skupaj z neprimerno daljšo življenjsko dobo, so te žarometi dosegli raven, o kateri so lahko samo sanjali nekaj let prej. A evolucija se ni končala tam.

LED – varčnost in dizajn

LED (3)

Kaj je boljše od svetilne tehnologije, ki vam omogoča temperaturo svetlobe podobno tisti kot jo ima sonce ob poldnevu? Za človeško oko nič. Če dodamo to k dejstvu, da LED luči porabijo še zelo malo energije, svetijo dlje in dajejo oblikovalcem bolj prosto pot pri oblikovanju luči, pridemo že zelo blizu popolnosti. Govorimo seveda o kratkem in dolgem snopu, torej polnih LED lučeh, ki so zelo popularne v C segmentu. Recimo na Seat Leonu jih lahko dobite za dobrega tisočaka, na nekaterih dražjih avtomobili, pa so na voljo že standardno. Svojo pot si vedno bolj utirajo tudi v notranjost, kjer s kombinacijo učinkovitosti in prilagodljivosti res navdušijo, zato vedno več proizvajalcev ponuja tudi ambientalno osvetlitev, ki se spreminja glede na vozniški način ali osebne želje.

Laserske luči – obramba proti temi

LASER (2)

Tako s xenonskimi žarometi leta 1991, kot z LED žarometi v 2001, je prvič laserske ravno tako vgradil BMW v svojem hibridnem super-športniku i8. Vaše so lahko za slabih 10 tisočakov, kar je res ogromna vsota, vendar za tistega, ki je pripravljen dati 140 tisoč € za športni avtomobil niso tako velik zalogaj. Svojo ceno upravičijo s tehnološko kompleksnostjo in neverjetno svetilnostjo. Doseg laserskega žarometa je namreč kar 600 metrov, gostota svetlobe pa je enaka sončni. Trenutno so predvsem zaradi tehnologije in posledično cene, te luči zelo ekskluzivne vendar ne moremo izključiti nenadne razširitve zaradi odkritja, ki bi pocenil izdelavo tako kot se je to zgodilo pri xenonskih in LED žarometih.

OLED – tisti, ki bodo odlašali bodo zamudili

OLED (2)

Če se malo pošalimo lahko rečemo, da je prihodnost luči precej…no svetla. Najnovejše odkritje, ki ga je enkrat za spremembo prvi predstavil Audi na frankfurtskem avtoshowu leta 2015, so OLED projektorji. Ne le da so lažji in še bolj učinkoviti od LED luči, vendar tudi ne potrebujejo nobenega hlajenja ali usmerjevalnika (parabole) in zato zavzamejo manj prostora in ga pustijo več za kreativnost oblikovalcev. Ker smo ugotovili, da BMW ni rad zadnji, kar se tiče svetilne tehnologije, smo od takrat že videli prvo uporabo OLED luči na produkcijskem avtomobilu, njihovem športniku M4 GTS. Glede na vse prednosti lahko zagotovo rečemo, da bomo kmalu videli OLED luči tudi na množici ostalih avtomobilov.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG