Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Električna souporaba vozil je prispela v Ljubljano!
AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (17)

Električna souporaba vozil je prispela v Ljubljano!


Kot že obstoječ BicikeLJ s kolesi, bo zdaj “Car sharing” oziroma souporaba vozil omogočil nizko-cenovno vožnjo po glavnem mestu Slovenije. V prvem letu bo na voljo 50 vozil, v prihodnosti ciljajo na 500.

V Ljubljani smo bili včeraj deležni prav posebne pogostitve. Poleg šampanjca in kulinaričnih dobrot, pa smo spoznali projekt “car sharing”, ki bo od zdaj naprej na voljo v Slovenski prestolnici. Dogajanje se je začelo ob 17. uri v Ljubljanskem mestnem muzeju. Kot prvi se je predstavil akademski glasbenik, g. Ljuben Dimkaroski, ki je s piščaljo narejeno iz kosti zaigral nekaj pesmi in nas ob spodbudnih besedah opomnil, da živimo v svetu narave, kjer moramo večjo pozornost posvetiti okolju v katerem živimo.

AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (4)

Po govorih Ljubljanskega župana g. Zorana Jankovića in podpredsednika vlade republike Slovenije g. Borisa Koprivnikarja nam je g. Matej Čeriz iz podjetja Avant car d.o.o. predstavil koncept, kako deluje nov projekt souporabe vozil. Bistvo projekta je znižanje stroškov mobilnosti strank, ki zdaj ne bodo več finančno obremenjene z lastništvom vozila, saj bodo zdaj imeli možnost plačila le za tisti čas, ko bodo potrebovali prevozno sredstvo. S pomočjo najnaprednejše tehnologije, pa se ta prevozni trend vključuje v Ljubljanski promet.

AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (8)

Avant car je s pomočjo podjetja Comtrade med prvimi na svetu razvil električni car sharing aplikacijo Avant2Go, ki vključuje električna vozila različnih proizvajalcev, med katerimi so BMW i3, Renault Zoe in Smart Electric Drive. Odločitev za le električna vozila je posledica dolgoletnih razvojnih izkušenj tega podjetja, ki je med največjimi upravljalci in ponudniki električnih vozil na svetu. Do danes so z električno floto vozil prevozili že več kot 2 milijona kilometrov brez škodljivih izpustov, nam je razložil Matej Čeriz.

AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (12)

Na voljo bodo, kot že omenjeno, trije predstavniki električnih primerkov. Najmanjši in najbolj gibčen od treh je dvosedežni Smart Electric Drive, ki ga priporočajo za hitre mestne opravke. Za več prostora pa bosta tudi premijsko-kompaktni štirisedežni BMW i3 in petsedežni Renault Zoe. V prvem letu projekta bo na voljo flota 50 električnih vozil, kar bi lahko Ljubljano razbremenilo za 500 do 1000 vozil in s tem posledično tudi gneče in visokih količin škodljivih emisij.

AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (17)

Uradni začetek uporabe storitve Avant2Go je načrtovan v začetku meseca julija in če želite novo izkušnjo z uporabo električnih vozil se bo pred prvo uporabo potrebno registrirati in identificirati na eni izmed Avant2Go točk v Ljubljani. Ker gre za povsem novo obliko prevoza v Sloveniji, bo podjetje Avant car organiziralo posebne delavnice, kjer bodo izobraževali uporabnike o sodobni električni tehnologiji in delovanju Avant2Go car sharinga.

Storitev bo cenovno tudi relativno ugodna, saj uporabnik ne bo lastnik vozila, kar izloči stroške registracije, polnjenja, zavarovanja, vzdrževanja in vinjete. Plačilo bo le za obdobje, ko ga bodo imeli v uporabi po predhodno znanih tarifah. Tarife si lahko ogledate na spodnji razpredelnici, bistvo pa je, da bodo cene podobne cenam taksijev, le da boste tako imeli svoj mir med vožnjo in pomagali boste planetu z vožnjo v vozilu, ki ne izpušča škodljivih plinov in emisij.

AVTOBLOG - AvantCar - Car Sharing (13)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG