Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Downsizing naj bi se končno nehal, pravi Volkswagen
AVTOBLOG-downsizing (2)

Downsizing naj bi se končno nehal, pravi Volkswagen


Stremenje po razvijanju čedalje manjših motorjev za zadostitev strogim emisijskim standardom je na vrhuncu in se ne bo nadaljevalo, pravi vodja Volkswagna Herbert Diess.

Več kot desetletje so se proizvajalci avtomobilov fokusirali na razvoj čedalje manjših motorjev, vključno z atmosferskimi in turbo trovaljniki, zaradi potrebe po zadostitvi emisijskih standardov, za katere meritve se pridobi v laboratoriju. Sedaj pa Herbert Diess verjame, da bi bili stroški razvoja še manjših motorjev skupaj z uvedbo testiranj v realnem svetu, enostavno preveliki in nerelavantni kar pomeni, da smo očitno dosegli vrh, ali bolje rečeno ‘dolino’ manjšanja prostornine motorjev, kjer bomo tudi ostali še nekaj časa.

AVTOBLOG-downsizing (1)

“Zmanjšanje števila valjev je doseglo svoj cilj, ne glede na to ali je to sprememba iz štrih na tri ali s šestih na štiri valje, smo dosegli veliko izboljšanje v porabi, brez poslabšanja voznih lastnosti in zmogljivosti. Ta trend je zato smiseln, vendar počasi prihaja h koncu. Če gremo na še manjše motorje, bomo naleteli na emisijske in stroškovne probleme” pravi Diess.

 

Ravno tako pravi, da strošek za zadostitve emisijskim standardom z dizelskim agregatom, ki jih on ocenjuje na okoli 1000€ na avtomobil, pomeni velik razkorak v ceni, ki ga kupci majhnih avtomobilov ne bodo več pripravljeni plačati v zameno za boljšo porabo.

AVTOBLOG-downsizing (1)

Za mestne avtomobile in tako imenovane ‘superminije’, je najverjetnejša zamenjava za dizelske agregate, 48V hibridni sistem, ki bo ponujal isto učinkovitost za manj denarja. Motor z notranjem izgorevanjem ima pred seboj še dolgo življenjsko dobo, vendar bo ob dosegu vrha termodinamike, enostavno ceneje avtomobile elektrificirati, kot iskati izboljšave brez hibridnih sistemov.

AVTOBLOG-downsizing (3)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG