Prikaži kategorije
Domov / Novice / Dosegel Clarksonovo pohvalo, zdaj pa tudi neverjetno ceno!
PeelP502

Dosegel Clarksonovo pohvalo, zdaj pa tudi neverjetno ceno!


Seveda se to lahko zgodi le na dražbi, ki je potekala na Floridi, kjer so prodali najmanjši avto na svetu. S tako visoko ceno je to tudi najdražji primerek tega vozila.

Peel P50 je omenjeno mikrovozilo, ki je bilo v proizvodnji na otoku Isle of Man med leti 1962 ter 1965 in je proizvod podjetja Peel Engineering Company. Leta 2010 je bil avto vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot najmanjše produkcijsko vozilo vseh časov. Narejen je bil za kratke mestne vožnje, za lažje prebijanje med gostim prometom, in zmore prepeljati enega potnika ter eno vrečo prtljage – vsaj tako je zapisano v uradnem katalogu. Izdelanih je bilo le 50 primerkov, trenutno pa jih uradno obstaja le še 27. Poganja jih pol-kubični (50 cc) motor, vzet iz mopeda, ki proizvede 4, 2 konjske moči, in neverjetno končno hitrostjo 61 km/h.

PeelP50

Eden izmed primerkov je bil pred kratkim na dražbi na Floridi, kjer je bila približna prodajna cena med $ 65.000 ter $ 90.000, na koncu pa se je prodal za neverjetnih $ 176.000 oziroma 153.000 €. Vozilo je bilo zadnje na prodajni vrsti in je ob prihodu na oder poželo velik aplavz. Ta trikolesnik bo verjetno svojo prihodnost preživel v strogo zavarovani sobi kot legendarni primerek mikrovozila. Ob tej priložnosti se spomnimo edinstvene predstavitve in testa tega malčka, ki jo je opravil Jeremy Clarkson v programu Top Gear; videli smo vse, od vožnje v dvigalu, ozkih hodnikih ter v etru oddaje, predvajane v živo.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG