Prikaži kategorije
Domov / Novice / Dizelski avtomobili se počasi poslavljajo iz trga
diesel-se-poslavlja-01

Dizelski avtomobili se počasi poslavljajo iz trga


Zaradi vedno strožjih emisijskih standardov je proizvajalcem avtomobilov težko izdelovati avtomobile, ki ustrezajo tem standardom, zato se bo do leta 2030 število le-teh močno zmanjšalo.

Trenutno je na svetovnem trgu kar polovica novih vozil z dizelskimi agregati. No, po ugibanjih svetovnega podjetja AlixPartners naj bi bilo slednjih do leta 2030 le še devet odstotkov.

S takim preobratom v prodaji in izdelovanju vozil bi se avtomobilska industrija močno spremenila. Da bi Evropa lahko dosegala stroge ekološke standarde in norme bo potrebno načrtno vpeljevati električna vozila pri čemer bodo zelo slabo odnesli dizelski avtomobili, ki trenutno najtežje dosegajo zastavljene standarde. To bo velik izziv za avtomobilske proizvajalce in dobavitelje, saj se bo morala trenutna infrastruktura in strategija prodaje bistveno spremeniti.

diesel-se-poslavlja-02

Pri AlixPartners napovedujejo tudi, da se bo že do leta 2022 število tovarn, kjer proizvajajo bencinske in dizelske avtomobile zmanjšalo iz 62 na 55, nasprotno pa naj bi se povečalo število tovarn električnih vozil iz zdajšnjih 26 na 40. Da bi proizvajalci kar se da ugodno prešli na izdelavo električnih vozil bodo mnogi le prilagodili zdajšnje proizvodne linije.

Da bo preskok tudi za kupce lažji se bodo po pričakovanjih AlixPartners zaradi bolj kompleksnih postopkov izdelave dizelski motorji sčasoma podražili kar pomeni občutno dražje dizelske avtomobile. Zaradi novih tehnologij se bodo podražili tudi rezervni deli za dizelske motorje, kar bo pomenilo dražje vzdrževanje tovrstnih vozil.

Električna vozila bodo v nasprotju z dizelskimi postajala vedno bolj priljubljena, saj bodo izboljšane baterije omogočale velik doseg, hkrati pa bo uvedena bolj racionalna rešitev pri polnjenju le-teh vozil.

Se boste lahko sprijaznili s kruto usodo, ki čaka dizelska vozila?

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Hybrid power says:

    Ni tezav. Imamo toyotine in lexus hibride. Drugi bodo pa res se morali svicati to kar pri toyoti pocnejo ze skoraj 20 let – od 1997 prvega priusa.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG