Prikaži kategorije
Domov / Zabava / Devet razlogov, zakaj so usnjeni sedeži napačna odločitev
usnjeni sedezi (5)

Devet razlogov, zakaj so usnjeni sedeži napačna odločitev


Sedeži, oblečeni v živalsko kožo so bili dolga desetletja znak luksuza in kvalitete. Pa si še zmeraj zaslužijo takšno slavo? Tudaj je devet razlogov, zakaj pravo usnje ni tako popolna izbira, kot morda mislite.

Z leti so se razvila določena gibanja “varuhov živalskih pravic”, ki so strogo proti uporabi usnja za udobje ljudi. No, to debato bomo nekoliko opustili in se osredotočili na bolj uporabniku neprijetne lastnosti, s katerimi se srečamo ob nakupu vozila z usnjenimi sedeži.

1. VONJ

Verjetno je večina navdušena nad vonjem novega avtomobila kajne? Vendar je slednji popolnoma sintetično pridobljen. Ker “surovo” usnje obdaja specifičen vonj po govedu/drobnici je slednji namočen v različne parfume, ki nekoliko omilijo živalski vonj… ki si ga v svojem avtu ne želi nihče. Torej tisto kar večina zazna kot vonj po usnju… to dejansko ni pravi vonj.

usnje-proizvodnja

2. V VEČINI PRIMEROV PRAVO USNJE MOČNO PREPLAČATE

Če se kot nov kupec odločite za usnjene sedeže, v večini primerov po neki osnovni ceni dobite sedeže z usnjenimi vložki. Hrbtišče, stranice in včasih tudi stranska naslonjala večinoma niso usnjena. Pri veliko znamkah pa se… seveda za doplačilo lahko odločite za “extended leather ali full leather”, s katerim so v pravo usnje oblečeni vsi deli stola.

3. OSKBOVANJE SEDEŽEV ZAHTEVA PRECEJ DELA

Če želite, da vaše usnje zdrži brez razpok in drugih nevšečnosti dolga leta, potem morate zanj tudi ustrezno skrbeti. Čiščenje in mazanje z raličnimi vpojnimi sredstvi je nekaj, kar je nujno potrebno opravljati vsaj nekajkrat na leto.

usnjeni sedezi (1)

4. NIČ NE IZGLEDA SLABŠE OD ZDELANIH USNJENIH SEDEŽEV

Problem morda ne boste opazili med uporabo, če pa se boste odločili za prodajo… takrat slabo oskrbovani sedeži postanejo prava zgaga. Velik faktor je tukaj tudi sama kvaliteta usnja.

usnjeni sedezi (2)

5. USNJE JE LAHKO ZELO TEŽKO.

Če ste kupili kakšen visoko zmogljiv avtomobil in obenem želite udobje in luksuz, pravo usnje morda ni prava izbira. Če boste notranjost oblekli v kravjo kožo bo teža vozila postala občutno večja. Nekatere znamke so si na tem področju pomagale z različnimi ukrepi: McLaren je naprimer prihranil 4,5 kilograma s tem, da je odstranil en sloj usnja.

6. KVALITETA USNJA JE PRI VEČINI VOZIL PRECEJ SLABA

Podrobneje si oglejte svoje usnjene sedeže. Če na njih ne opazite veliko hrapavosti pomeni, da je zaradi napak v usnju delavec pobrusil večino zgornjega sloja. Manj obdelave- boljša kvaliteta.

7. SEDEŽI NISO MED NAJBOLJ OPRIJEMLJIVIMI

Seveda je v vsakem sedežu glavna težava najti pravi naklon, širino in dolžino… vseeno pa usnje povzroča občutno manj trenja od blaga ali zelo oprijemljive alkantare.

8. VEDNO SO ALI PREVROČI ALI PREMRZLI

Uravnavanje temperature je vedno problem usnjenih sedežev. Pozimi nas bo ob prihodu v avto zeblo, poleti bodo temperature tako visoke, da bi lahko na sedežih pekli jajca. Za doplačilo lahko pri večini znamk dokupite gretje/hlajenje sedežev… vendar tudi to postane aktivno šele po nekaj minutah vožnje.

usnjeni-sedezi-vrocina

9. V RESNICI NITI NISO TAKO UDOBNI

Čeprav večina ljudi ob misli na usnjene sedeže sprva pomisli na udobje. Hmm.. potenje na stolih v poletnih mesecih, slab oprijem in trdota niso ravno udobne lastnosti. Seveda ta trditev ne drži za ultra-luksuzna vozila kot so Bentley ali Rolls-Royce, večinoma pa pri vozilih, vrednih okoli 30 do 40-tisočakov ne boste prejeli mehkega in upogljivega usnja. Doplačila za kvalitetnejšo izbiro pa ponavadi dosegajo astronomske cene. Bi se še zmeraj odločili za živalsko preobleko notranjosti vašega avtomobila?

usnjeni sedezi (3)

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. Tomaž says:

    Oslarija. Enkrat preizkusite pravilno oblikovane usnjene sedeže, pa si nikoli ne boste želeli nič drugega.
    Morda je dober primer sedež Alla Romea !

  2. Zok says:

    Bedarija. Nikoli vec tekstila. Vsebina tegale clanka je vecinoma za lase privlecena.

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG