Prikaži kategorije
Domov / Koncepti / Devel Sixteen: V16 s preko 5000 konjskimi močmi!
devel-sixteen-20

Devel Sixteen: V16 s preko 5000 konjskimi močmi!


Ja, ta gromozanski in strahospoštovanja vreden motor resnično obstaja. Pri tem ne gre za motor kakšnega velikega tovornjaka, ampak za težko pričakovani superšportni avtomobil Devel Sixteen.

Ko so se na svetovnem spletu pred leti pojavili posnetki tega mogočnega supešportnika, so mnogi menili, da gre pri 5000 konjskem, v Dubaju zasnovanem avtomobilu le za prototip, ki se ne bo nikoli pojavil na cestah. Sedaj pa nam je podjetje, ki ga izdeluje, postreglo z videoposnetki motorja, ki bo z nepredstavljivo močjo poganjal to zver.

Prvi videoposnetek prikazuje dyno test, kjer masivni quad-turbo V16 12,36 litrov velik motor uporablja dirkalno gorivo. S pomočjo slednjega po ugibanjih motor razvije preko 5000 konjskih moči pri 6900 vrtljajih na minuto (Dyno test je bil zmožen pokazati zgolj do 4515 KM) in 4771 Nm navora. V navadnem načinu vožnje in z uporabo običajnega goriva avtomobil premore 3006 konjskih moči in 3806 Nm navora. Pri tem je bilo uporabljeno 92 do 93 oktansko gorivo.

devel-sixteen-13

V razvoj tega impresivnega motorja pa bo pred dejansko proizvodnjo potrebno vložiti še kar nekaj časa, saj ga pri taki astronomski moči ne bo tako zlahka vgraditi v avtomobil. Za lažjo predstavo: samo izdelava in prilagajanje motorne gredi je zahtevalo 7 mesecev in pol dela. Posebnost motorja je tudi ta, da so posamični večji deli v celoti izdelani iz enega kosa kovine, kar omogoča večjo trdnost, a hkrati bolj zahtevno izdelavo.

Stvaritelji motorja trdijo, da bo Devel Sixteen za pospešek 0-100 km/h potreboval samo 1,8 sekunde, najvišja hitrost 560 km/h pa se zdi še vedno nekoliko pretirana. Kljub vsemu ne smemo podcenjevati te mogočne zveri z impresivnimi številkami.

devel-sixteen-04

Žal videoposnetek ne omenja avtomobila in kdaj bo le-ta stopil na trg. Dve leti nazaj je bilo govora o ceni, ki naj bi se začela pri vsaj 1 milijonu dolarjev.

Lahko le upamo, da se bo Devel Sixteen v bližnji prihodnosti res pojavil in tako napravil velik korak k napredku superšportnih vozil.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG