Prikaži kategorije
Domov / Novice / Deset nasvetov, kako se izogniti praznemu akumulatorju
dead-battery-03

Deset nasvetov, kako se izogniti praznemu akumulatorju


Zimsko vreme in z njim povezane nizke temperature na avtomobilski akumulator delujejo zelo negativno. Zato vam predstavljamo najpomembnejše nasvete, kako preprečiti prazno avtomobilsko baterijo v mrzlih zimskih dneh.

V mrzlih mesecih leta je potrebno nadzorovati vse, za normalno delovanje bistvene, predele avtomobila; mraz v tem času še najbolj prizadene prav avtomobilski akumulator. Nizke temperature namreč spremenijo kemijske procese, ki se odvijajo znotraj baterije, kar pomeni, da niso tako učinkoviti, kot bi morali biti. Slednje lahko v mrzlih jutrih privede do “pogubnega” učinka, saj akumulator motorja preprosto ne bo zagnal.

Problemi zaradi prazne avtomobilske baterije so med najpogostejšimi v času hladnega obdobja, zato želimo z desetimi nasveti osvestiti vse voznike, kako ukrepati v primeru, ko se avtomobilski motor noče zagnati oz. kako preprečiti, da do tega sploh pride.

1. Vozite daljše relacije

Mogoče se sliši zelo osnovno, vendar se akumulator polni samo, ko je motor zagnan in v uporabi. Priporočljivo se je voziti več kot samo do najbližje trgovine v radiju 2 minut od doma, saj bodo kratke relacije ali neuporaba vozila v zimskih mesecih postopoma spraznile vaš akumulator. Če v tem času ne potujete dovolj, je pametno razmisliti o nakupu zunanjega polnilca akumulatorja.

2. Izkopite porabnike

Vse mogoča oprema avtomobila dodatno porablja električno energijo, ki je za zagon motorja bistvenega pomena. Gretje, brisalci in luči so v dani situaciji potrebni za varno vožnjo, spomnite pa se tudi na gretje sedežev, prižgane neobvezne luči, glasno glasbo ter dodatne, ne nujno potrebne porabnike, priključene v 12 V vtičnico in USB vhode.

dead-battery-04

3. Olajšajte obremenitev

Pritisk sklopke ob zagonu motorja pomaga zmanjšati obremenitev na vaš avtomobil. S pritiskom na stopalko namreč zmanjšate potreben trud za zagon motorja, ki sicer po nepotrebnem prazni vaš akumulator.

4. Preverite svoj akumulator

Vsakič, ko odprete pokrov motorja, lahko vizualno preverite možno korozijo, vendar je vredno pred prihodom hude zime opraviti tudi pregled pri nekom, ki se na akumulatorje spozna in ima za preverjanje njegove izrabljenosti potrebno opremo. Če ste kupili rabljen avtomobil, preverite navodila ter v vaš avto nameščen akumulator, ali je le-ta šibkejši in cenejši od priporočenega s strani proizvajalca avtomobila.

5. Preverite ostale, z akumulatorjem povezane sisteme

Kot že rečeno: če ste zaskrbljeni, lahko prejmete strokovno pomoč. Strokovnjaki tako z napravico lahko preverijo delovanje alternatorja, zagonsko moč in polnilni sistem za avtomobil in akumulator. Če kaj od omenjenega ne deluje pravilno, se lahko to odraža kot prekomerno oz. slabo polnjenje akumulatorja, ali pa se ta sploh ne polni – v vsakem primeru pa negativno vpliva na akumulatorjevo življenjsko dobo.

dead-battery-02

6. Vzdržujte svoje vozilo

Slabo vzdrževano vozilo lahko povzroči dodatno obremenitev na akumulator – od premalo napolnjenih pnevmatik do prekomerno delujočega motorja. In če imate garažo, avtomobil le hranite v njej, saj so višje temperature veliko boljše za akumulator.

7. Seznanite se z opozorilnimi lučkami

Klikajoči zvoki ob vklopu kontakta, določene opozorilne lučke na armaturni plošči ali počasen zagon motorja… vse to so pokazatelji, da baterija ni napolnjena kot bi bilo to potrebno za normalen zagon.

dead-battery-05

8. Ne vztrajajte predolgo

Akumulator se ne bo čudežno ponovno napolnil; če v nekaj kratkih poskusih ne uspete zagnati motorja, raje prenehajte, saj boste v nasprotnem primeru akumulator brez razloga povsem izpraznili. Največja poraba električne energije je namreč ravno zagon avtomobila; le-ta je občutno večja pri dizelskih motorjih.

9. Varnost je na prvem mestu

Če vam avtomobil “crkne” na nevarnem odseku in se ne zažene več – npr. na križišču -, poskušajte avtomobil čimprej prestaviti na varno mesto in šele nato nadaljujte s postopkom zagona motorja. Preverite, če vam na pomoč lahko priskočijo prijazni mimoidoči.

10. Bodite pripravljeni na zagon s kabli

V skrajni sili bo potrebno avtomobil zagnati z vžigalnimi kabli. Priporočljivo je, da jih imate v prtljažnem prostoru ter jih znate uporabljati.

battery cables

Kratka navodila za zagon s pomočjo vžigalnih kablov:

  • Akumulatorje dveh vozil karseda približajte enega drugemu ter ugasnite delujoč avtomobil.
  • Povežite rdeč kabel na pozitivni pol akumulatorja (+) enega in drugega vozila.
  • Povežite črn kabel na negativni pol akumulatorja (-) enega in drugega vozila.
  • Zaženite motor delujočega avtomobila. S tem sprožite postopek polnjenja praznega akumulatorja. Pustite 5 minut.
  • Zaženite motor drugega, ugasnjenega avtomobila.
  • Odstranite kable. Postopek je zaključen.

dead-battery-06

Čim manj nevšečnosti in srečno na cesti vam želi Avtoblog Slovenija!

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


  1. marjan muženič says:

    minus kabel povežite na karoserijo avtomobila s izpraznjenim akumulatorjem in ne na negativni pol praznega!!!

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG