Prikaži kategorije
Domov / Novice / Deset napak, s katerimi uničujete svoj avtomobil, a se tega niti ne zavedate!
broke-car-01

Deset napak, s katerimi uničujete svoj avtomobil, a se tega niti ne zavedate!


Ste vedeli, da vsakokrat, ko zaženete avtomobil, lahko povzročite ekstremne poškodbe? Motor in menjalnik namreč nista neuničljiva in je zato z njima potrebno ravnati previdno in premišljeno. V nadaljevanju preberite nasvete, kako ravnati, da naredite karseda malo škode in si tako prihraniti račune za popravila, ki bi jih sicer lahko preprečili.

Mnogi ljudje niti ne vedo, da počnejo napake in s tem povzročajo poškodbe na motorju ali menjalniku. Zato vam ponujamo nasvete, ki vas bodo obvarovali nevšečnosti na poti in praznih denarnic. Preberite 10 napotkov, jih uporabljaje vsakodnevno in se odvadite “grdih razvad”, ki škodijo vašemu vozilu in posredno tudi vam.

10. Ne upoštevate napotkov proizvajalca v navodilih za uporabo

broke-car-02

Vsako novo vozilo ima ob nakupu priložena navodila za uporabo, ki so prisotna z razlogom. Te knjižice so polne podrobnih informacij o vaši novi investiciji. Najdete lahko vse: od količine tekočin, intervalov menjave olja, največje vlečne teže, lokacije varovalk, pa vse do informacij o garanciji vozila. Preučevanje teh informacij vam bo prihranilo denar, čas in glavobole. Bodite pametni in se podučite.

9. Uporabljate napačno motorno olje

broke-car-03

Strokovnjaki, ki so razvili motor vašega vozila, so točno preučili, katero olje mora biti uporabljeno v motorju za optimalno delovanje le-tega. Uporaba napačnega motornega olja lahko vodi v pomanjkanje zaščite in celo okvare motorja. Na trgu so na voljo olja različne teže, viskoznosti in različnih tipov, ki zagotavljajo različno stopnjo zaščite in pritiska, ki se lahko ustvarja. Uporabljajte samo tip olja s težo in viskoznostjo, ki jo priporoča proizvajalec avtomobila. S tem boste motorju zagotovili ravno pravšnjo stopnjo mazljivosti.

8. Ignorirate napake, za katere veste, da bi morale biti popravljene

broke-car-04

Če ne boste odpravili uničene ali dotrajane komponente, vas bodo stroški popravila na dolgi rok stali veliko več kot pravočasne menjave, kjer še ni posledic na drugih delih avtomobila. Vsi deli avtomobila se namreč skladajo v izdelek kot celoto in samo, če so vsi pravilno delujoči, avtomobil deluje tako, kot mora. Popravila bi lahko primerjali s človeškimi boleznimi, kjer se nezdravljena bolezen širi in naredi še več škode, zgodaj zdravljene bolezni pa se da odpraviti razmeroma hitro. Zato nikar ne odlašajte s popravilom avtomobila, ko veste, da je to potrebno.

7. Pretikanje avtomatskega menjalnika v Drive, ko se še vedno peljete vzvratno

broke-car-05

Če se vam mudi zamenjati nekaj tisoč evrov vreden nov menjalnik, je to zelo učinkovita metoda. Če prestavite ročico avtomatskega menjalnika med vzvratno vožnjo v Drive (D), so majhni kovinski deli znotraj menjalnika pod ogromnim pritiskom. Posledice se ne bodo pokazale takoj, se pa sčasoma v menjalniku pojavi zdrs, ki vodi k še večji škodi in nenazadnje privede do okvare menjalnika. Če bi si radi prihranili nekaj stresa in par tisočakov, vam vsekakor priporočamo raje počakati kakšno sekundo več, da se avtomobil popolnoma ustavi.

6. Ne upoštevate opozorilnih lučk na armaturni plošči

broke-car-06

Te male opozorilne lučke so bile nameščene na armaturno ploščo za informiranje voznika o stanju vozila. Ko se lučka prižge, nam želi sporočiti, da avtomobil potrebuje servis, za delovanje potrebne tekočine oz. da je z vozilom nekaj narobe. Če se lučka prižge, preverite v navodilih, kaj slednja pomeni in v primeru ,ko je to nujno, svoje vozilo čimprej dostavite k serviserju.

5. Motorju ne pustite, da se dobro ogreje

broke-car-07

Jutranje hitenje v službo slabo vpliva na upoštevanje tega pravila. Največ poškodb in okvar motorja se zgodi ravno zaradi hladnega motorja. Olje v motorju namreč ne masti oz. ščiti potrebnih delov, kot bi to sicer bolj učinkovito opravilo, ko je motor in olje dobro segreto; le-to se namreč aktivira šele s toploto. Prižig motorja in takojšnje hitenje postavita pomembne komponente v veliko tveganje za okvare. Ob prižigu motorja bodo predvsem novejši avtomobili imeli nekoliko več obratov na minuto kot ob segretem motorju. Po približno minuti je primerno in varno začeti z vožnjo, še dlje časa pa je priporočljivo pustiti prižgan avtomobil v mrzlih zimskih dneh.

4. Polnite hladilnik samo z navadno vodo

broke-car-08

Motor je potrebno hladiti na primeren in učinkovit način, da lahko dočaka časti vredna leta. Polnjenje hladilnika samo z vodo je zato lahko usodno, saj lahko v končni fazi reakcija hladilne verige privede do okvar motorja. Voda je sicer učinkovito hladilno sredstvo, a ne tako učinkovito kot prave hladilne tekočine, ki skrbijo za hlajenje tudi v vročih poletnih dneh. Hladilna tekočina ima veliko višje vrelišče kot navadna voda in zdrži precej dlje. Prav tako voda v mrzlih mesecih, ko so temperature pod lediščem, zmrzne, kar pa hladilna tekočina s svojo sestavo onemogoča.

3. Uporabljate Start Stop funkcijo

broke-car-09

Mnogi novi avtomobili so opremljeni s start/stop sistemom. Ta sistem ugasne avtomobil, ko se ustavite in ga ponovno zažene ob pritisku na sklopko oz. zavoro. Funkcija je bila zasnovana z namenom zmanjšanja izpustov v okolje, ko vozilo stoji na mestu in vsekakor prispeva k bolj čistemu ozračju. Je pa taista funkcija še kako škodljiva za vaš motor, saj nenehno prižiganje in ugašanje motorja pospeši obrabo motorja. Funkcija je lahko onemogočena s pritiskom na temu namenjen gumb, kar bi morala biti prva stvar, ko naslednjič sedete v svoj avtomobil.

2. Ne zmanjšate hitrosti pri luknjah na cestišču

broke-car-10

Povsem preprosto in logično dejanje, pa vendar se ob hitenju spregleda tudi luknje, ležeče policaje in ponekod celo “jame” na vozišču. Prav te vam lahko v zelo hitrem času dodobra uničijo vzmetenje in podvozje. Takim in podobnim oviram na cesti se je dobro izogniti prav z zmanjšano hitrostjo, kjer lažje manevriramo mimo njih oz. z manjšo hitrostjo zmanjšamo tudi sunke, ki vplivajo na avtomobil.

1. Čiščenje zatemnjenih stekel z vsakim čistilom

broke-car-11

Mnoga čistila za steklo vsebujejo veliko dodatkov ,kot je npr. amoniak. Ravno zaradi teh agresivnih dodatkov je lahko zaščitna plast vaših zatemnjenih stekel uničena. Dolgotrajna uporaba namreč razbarva in lušči zgornji sloj. Čistila niso draga, pozorni morate bili le na snovi, ki jih vsebujejo. Če zasledite amoniak, se mu na dolgo in široko izognite.

Upamo, da vam bodo prišli zgornji nasveti prav in boste z upoštevanjem le-teh prihranili čas, denar in slabo voljo.

Vir: Drifting Tuning
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


 1. raptor says:

  No vse ne bo povsem držalo, pravijo naj upoštevamo navodila za uporabo, po drugi strani pravijo naj avto, če pozimi dolgo časa stoji zunaj, naj pred vožnjo deluje vsaj minuto. Pri meni v navodilih piše naj zaženem avto, počakam vsaj 10 sekund, verjetno da olje zaokroži, potem pa takoj speljem, vendar ga ne gnati, dokler se ne ogreje.

 2. AMIGO says:

  To o segrevanju motorja na mestu je popolnoma mimo. Moderni motorji se najhitreje ogrejejo med zmerno vožnjo. Zato prižgite motor in po nekaj sekundah speljite.

 3. AMIGO says:

  Uporabljajte samo tip olja s težo in viskoznostjo, ki jo priporoča proizvajalec avtomobila. S tem boste motorju zagotovili ravno pravšnjo stopnjo mazljivosti.

  Ne vem kaj bi naj pomenila teža olja. To ni podatek, bi ga rabimo ob izbiri olja. Važna je samo viskoznost in recimo ali je olje mineralno ali sintetično.

  • Jan Novak says:

   Hvala za vse podane informacije. Članek je bil povzet po zgoraj navedenem viru, kjer so strokovnjaki svetovali in podajali napotke iz svojega področja. Glede ogrevanja motorja na mestu so mnenja deljena in tudi slovenski strokovnjaki ne najdejo skupne točke, glede teže olja pa sem zasledil priporočilo tudi v slovenskih virih.
   S člankom nikogar ne želimo zavajati in se hkrati opiramo na mnenja in predloge strokovnjakov, ki pa so kot že omenjeno deljena.

 4. zok says:

  Opomba glede teze in viskoznosti olja je pomanjkljiva – olje mora ustrezati tudi predpisanem standardu.

 5. Anonymous says:

  Veliko ljudi je mnenja, da je avtomobil po približno 250.000km za na odpad. To ni in nikoli nebo res. Na avtomobilu je pri 200.000km potrebno narediti veliki servis in potem imaste spet 200.000km miru do naslednjega velikega servisa pri 400.000km in tako naprej. Kar vam avtomobil resnično lahko uniči je letnik vozila. Z leti vozilo postane slabše ohranjeno zaradi vremenskih pojavov ipd. Če kupujete avtomobil raje kupite novejši avto z več prevoženimi kot starejši avto z manj prevoženimi. Govorim iz zelo velikih izkušenj! LP

 6. Aljoša says:

  Zanimivo…

 7. Janez says:

  V kolikor kupujete rabljeni avtomobil, raje kupite novejši avtomobil z več prevoženimi kilometri kot pa starejši avtomobil z manj prevoženimi kilometri. Letnik avtomobila je tisto kar avtomobil uničuje. Prevoženi kilometri še zdaleč ne pomenijo, da je vozilo za odpad. Vsakih 200.000km je na vozilu poleg manjših servisev potrebno narediti veliki servis in nato spet pri 400.000km ipd. Raje kupim 3leta star avtomobil z 300.000km prevoženimi kot pa 8let star avtomobil z 80.000km prevoženimi. Govorim iz velikih izkušenj. LP

AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG