Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Chevrolet / Dacia Duster je le še eden izmed izjemno ne-varnih vozil
avtoblog-renault-duster-crash-vw-polo (4)

Dacia Duster je le še eden izmed izjemno ne-varnih vozil


Ko bi si že mislili, da živimo v času ko je varnost v novih vozilih samoumevna, se kupci vozil v ”tretjerazrednih” državah kot je na primer Indija srečujejo z izjemno nevarnimi novimi vozili, ki se v osnovni različici na voljo celo brez zračnih blazin.

Dacia Duster pri nas velja za dokaj privlačno in ugodno terensko izbiro, a medtem ko jo pri nas lahko kupimo z najmanj dvema zračnima blazinama(za voznika in sopotnika, pa še to je zelo malo število glede na druga vozila), se v tretjerazrednih državah prodaja brez vseh!

V Indiji so pri agenciji Global NCAP testirali ravno slednjo, kjer pa so presenetljivo ugotovili, da konstrukcija ne zagotavlja velikih upov za preživetje potnikov pri hitrosti 64 kilometrov na uro. Dacia Duster si tako za varnost sprednjih potnikov ni zaslužila nobene zvezdice, le za zaščito otrok na zadnji klopi so ji ocenjevalci dali dve skromni zvezdici.

avtoblog-renault-duster-crash-vw-polo (1)

”Na žalost smo med testiranjem zopet ”naleteli” na vozilo, ki v najosnovnejši različici ne doesže niti ene zvezdice. Renault model Duster pod drugimi imeni prodaja v različnih koncih sveta, a brez zračnih blazin je namenjen le Indijskem trgu”, je še dodal sekretar Global NCAP David Ward.

Na željo proizvajalca Renault so nato test ponovili, le da so tokrat uporabili različico z voznikovo zračno blazino. Pri enakem testu je Duster nato le prejel povprečno oceno treh zvezdic.

Klub temu, pa so se strokovnjaki na področju varnosti odločili raziskovati naprej. Latin NCAP je podobno različico Dusterja testiral že dve leti nazaj, a takrat je na testiranju dosegel štiri zvezdice, to pa zaradi tega ker ima Duster za Indijski trg manjšo zračno blazino za voznika kot tisti za Latinski trg.

”Različica Dusterja z zračno blazino je na testiranju dosegla tri zvezdice, a dosegla bi jih več, če bi imel vgrajen večjo zračno blazino. Zračna blazina bi morala biti serijska tudi za Indijski trg”, je komentiral Ward.

Osnovna različica Dusterja je le še ena pridobitev v izjemno slabo ocenjeni skupini vozil namenjenim za Indijski trg. V to skupino spada tudi Renault Kwid, Suzuki Maruti Alto, Swift, Celerio in Eeco, Hyundai Edon, i10, Ford Figo, Datsun Go, Mahindra Scorpio, Chevrolet Enyoy, Tata Zest in Nano in celo Volkswagen Polo.

 

 

 

Vir: Carscoops
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG