Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Citroen / Citroen razkrije novo generacijo C3 WRC v Abu Dhabiju
citroen-c3-wrc-unveiled-10

Citroen razkrije novo generacijo C3 WRC v Abu Dhabiju


Nova sezona svetovnega Rally prvenstva se začne čez nekaj dni. Ta priljubljena reli dirka se začne na eni najbolj slavnih prog na svetu že čez nekaj dni. “Rallye Monte Carlo” bo letošnja odskočna deska katere so bo tudi Citroen udeležil z novim C3 WRC dirkalnikom.

Popolnoma nova in preprosto zabavna sezona svetovnega Rally prvenstva se začne že čez nekaj dni. WRC sezona bo svoj letošnji začetek ugledala na slavni reli dirki Rallye Monte Carlo, še pred tem so pa proizvajalci vozil že predstavili svoje dirkalnike za prihajajočo sezono.

Predvsem Citroen C3 WRC – oblikovan po zahtevah FIA – bo novinec v tej dirkalni seriji. Z vozili bodo upravljali Kris Meeke/Paul Nagle in Stephane Lefebvre/Gabin Moreau, saj sta le dva dirkalnika bila prijavljena na uvodno serijo nove sezone. Osnova vozila izhaja iz lepega in elegantnega Citroena C3, vendar pa WRC model – poleg podobnosti zunanjega izgleda – nima prav veliko skupnega.

“Prihajamo v Monte-Carlo z občutkom da smo naredili nekaj dobrih testov za pripravo na ta reli. Vozniki delujejo udobno in sproščeno v C3 WRC dirkalnikih in to nam daje optimističen občutek glede surove zmogljivosti teh dirkalnikov. Priprave za Monte-Carlo so potekale predvsem na dveh področjih: Testiranje široko paleto kombinacij platišč in raziskovanje voznih nastavitev za pregled ali običajne nastavitve delujejo s tem avtomobilom. Porabili smo veliko časa za mapiranje aktivnega centralnega diferenciala. Ta nova komponenta dovoljuje malenkostno prilagoditev vozne dinamike avtomobila glede na razmere dirkališča. Cilj je zagotoviti voznikom “enostavno” vozilo, ki je vodljiva tudi ko pride do nenadne spremembe oprijema. Prvi reli bo tudi prvi resnični preizkus zanesljivosti avtomobila. Na tej podlagi bo pogonska gred najbolj na udaru zaradi nenadnih sprememb oprijema.” je povedal Laurent Fregosi, Tehnični Direktor, Citroen Racing.

Citroën C3 WRC

Citroen C3 WRC poganja 1.6-litrski turbo motor, ki proizvede 380 konjskih moči in 400 Nm navora, ki preko pogona na vsa štiri kolesa omogoči impresivno hitro zmogljivost. Motor ponuja razmerje 3.1kg/bhp, kar je dober napredek proti prejšnjemu modelu ki je imel razmerje 3.8kg/bhp. To pomeni da je nov dirkalnik lažji, a nudi več moči.

Citroën C3 WRC

Turbo pritisk je nastavljen na 2.5 bara, kar omogoča voznikom učinkovito uporabo moči brez tveganja poškodovanja motorja. Citroen C3 WRC tehta 1.190 kilogramov oziroma z ekipo na krovu tja do 1.350 kilogramov, kot do določajo pravila. C3 WRC je 1.875mm širok, kar je približno toliko kot Audi A6. Opremljen je z intenzivnimi nadgraditvami karoserije in varnostnih dodatkov s čimer izpolnjujejo pogoje v primeru stresne vozne situacije. Vabljeni k ogledu celotne galerije slik spodaj:

Citroën C3 WRC

Vir: Citroen
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG