Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Škoda / Citigo bo prvi električni model znamke Škoda!
AVTOBLOG-citigo (3)

Citigo bo prvi električni model znamke Škoda!


Škoda je obljubila, da bo do leta 2025 imela v ponudbi 5 električnih vozil. Prvi izmed teh, bo po vsej verjetnosti najmanjši Citigo.

Šef znamke Škoda Bernhard Maier je potrdil govorice, ki govorijo o tem, da naj bi Škoda do leta 2025 imela v ponudbi vsaj pet električnih vozil, dodal je pa tudi to, da bodo električna vozila predstavljala 25 odstotkov vseh prodanih vozil.

Po razkritju kupejevskega koncepta Vision E, razvitega na koncernski platformi MEB, smo bili skoraj zagotovo prepričani, da bo to prvo Škodino električno vozilo. Christian Strube, član odbora za razvoj tehnologije, pa je povedal za medij Auto Express:” Vision E je sicer prvi avtomobil na MEB platformi, in res je, da smo rekli, da je to naše prvo električno vozilo, nikoli pa nismo rekli, da bo to naše prvo serijsko električno vozilo.”

AVTOBLOG-citigo (2)

Strube je dodal tudi tudi to, da se bodo najprej posvetili električnim izvedenkam obstoječih Škodinih modelov. Tukaj je najbolj očitna izbira le mestni malček Citigo. Citigo je namreč sestrski model že električnega Volkswagen e-Up! modela z 18.7 kWh električnim motorjem in dosegom 160 kilometrov. Tudi SEAT razvija električno izvedenki modela Mii.

Leta 2019  lahko pričakujemo tudi model Superb v različici priključnega hibrida, 2020 pa serijsko različico koncepta Vision E, ki je bil uradno predstavljen prav včeraj na avtomobilskem salonu v Šanghaju.

AVTOBLOG-citigo-super-plugin-vision-e (2)

Če ga primerjamo s športnim terencem Kodiaqom, je le za odtenek krajši, a ima za 59 milimetrov daljšo medosno razdaljo. Vgrajena ima dva električna motorja, ki skupaj  razvijeta 225 kW. Osnovana je na MEB platformi, vgrajene pa ima vodno hlajene litij-ionske baterije na dnu vozila, ki zagotavljajo 500 električnih kilometrov.  Pri Škodi obljubljajo tudi vrsto avtonomnih rešitev, Vision E namreč zna na avtocestah zavijati, zavirati in pospeševati samodejno, pa tudi zamenjati pas in prehitevati.

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG