Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Chevrolet / Camaro praznuje 50 let z unikatno serijo!
2017-Chevrolet-Camaro (2)

Camaro praznuje 50 let z unikatno serijo!


Prihodnje leto bo minilo 50 let, odkar je Chevrolet pričel s proizvodnjo legendarnega konkurenta Ford Mustangu. Tako so ob obletnici naredili posebno serijo mogočnega Camara!

Kot je v nedavnem uradnem Tweetu najavila skupina Chevrolet, so to prve fotografije nove, unikatne serije Camara ob 50-letnici proizvodnje. Vendar pa pravijo, da je to le začetek! Opazimo črno-oranžne odtenke na predelih, “Nightfall” sive barve, 20-colska platišča z znakom, ki označuje 50-letnico na sredinskem pokrovu platišča ter kromirane dodatke na sprednji reži hladilnika. V notranjosti pa je vse poudarjeno z oznakami 50-letnice ter v oranžno-črnih odtenkih. Motorji pa ostajajo enaki, kar pomeni, da je tretma le za vizualni učinek. Vendar tudi ta le na modelih z V6 in V8 motorjem, ki sta najmočnejša modela serije. Cena še ni znana, vendar pa glede na to, da osnovni model V8 SS stane $ 50.000, bo končna cena vseh dodatkov ob 50-letnici okrog $ 60.000. To je 54.000 €, vendar uvoz in slovenski davek na motorna vozila dvigneta ceno na neverjetnih 75.000 €, kar je skoraj kupčija.

Pomnimo davnega leta 1967, ko je General Motors najavil prvo generacijo Camara, ki je bil na voljo kot coupe ter kot kabriolet. Takrat so pri Chevroletu ugotovili, da takratni Corvair ni bil kos vse močnejšemu Ford Mustangu, zato je svoj prihod oznanil takrat novi Camaro. Kar 7 različnih prostornin motorja je bilo na voljo, od najmanjšega 3, 8-litrskega 6-cilindrskega do največjega 7, 0-litrskega V8. Poleg običajne serije so bile na voljo še Super Sport (SS), Rally Sport (RS) ter Z/28, ki je imel dodano poslikavo pokrova motorja ter prtljažnika in neobičajno oblikovana cestna kolesa ter 4, 9-litrski V8 motor.
Camaro 1Gen

Že tri leta kasneje je nastopila druga generacija tega vozila z zelo neobičajnim sprednjim delom, ki je bil v prodaji kar 11 let in z le dvema manjšima spremembama leta 1974 ter 1978. Še vedno sestavljen na enaki šasiji kot prva generacija se je hitro približeval konkurenčnemu Mustangu, vendar ni nikoli resnično ujel njegove slave. Z28 model pa je imel tudi zračnik skozi pokrov motorja, ki se je odprl ob polnem plinu. Prav takega je imel tudi Dominic Toretto na njegovem 1970 Dodge Chargerju.

Camaro 2Gen

Tretja generacija pa je nastopila leta 1982 in je trajala vse tja do 1992, ki je najpomembnejše leto v avtomobilistični zgodovini. Takrat se je rodil avtor tega članka, jaz!, pa tudi eno najznamenitejših vozil v zgodovini, McLaren F1. No, če se vrnemo k tretji generaciji Camara, je bila ta serija kar 230 kg lažja od prejšnje serije, saj je tehnologija v 10 letih močno napredovala. Prostornina motorja se je sicer znižala na “le” 5-litrov, z močjo 230 konjskih moči.

Camaro 3Gen

Četrta generacija je bila sestavljena na nadgrajeni F-šasiji, z enakimi lastnosti kot leta 1967, ko se je vozilo predstavilo. Stil coupeja z možnostjo 2+2 sedežev, V6 ali V8 motorjem spredaj, ter pogonom na zadnji dve kolesi. Predstavili so jo leta 1993 ter je bila na voljo do leta 2002, tokrat z V8 motorjem iz sestrske Corvette s 325 konjskimi močmi. Oblika je bila dokaj običajna, zelo navadna in avto ni bil pretiran dosežek. Takrat so tudi za nekaj let ustavili  proizvodnjo tega vozila ter se raje osredotočili na ostale modele.

Camaro 4Gen

Peta generacija se je zopet predstavila leta 2010 in je bila aktivna vse do leta 2015. Ta serija je postavila nov temeljni kamen, kako naj bi izgledal ameriški mišičnjak. Ford Mustang je še vedno najpopularnejši ameriški športnik, vendar se je Camaro s to serijo zelo približal vodilnemu Mustangu. Tokrat je bil izdelan v Kanadi, za končno piko na i pa so poskrbeli avstralski predstavniki podjetja GM Holden, ki so se poigrali s končno obliko, inženiranjem ter izdelavo. Tokratni pogonski agregati pa so bili veliko močnejši od nazadnje videnih. Tokratni V8 motor je na zadnji dve kolesi poganjal 426 konjskih moči, medtem ko je manjši V6 proizvedel 312 konjskih moči. Eden izmed razlogov za uspeh, ki ga je bil nov Camaro deležen, pa je popolnoma odbit videz, ki je kot risba, ki jo nariše 8-letni otrok.

2011 Chevrolet Camaro SS with an RS appearance package

Lani je bila predstavljena že šesta generacija legendarnega Camara, letos pa je tudi že v produkciji. Je kar 60 kg lažji od prejšnega modela in več kot 70 % materialov, uporabljenih za sestavo tega Camara, je unikatnih na le-tem vozilu in na nobenem drugem izmed vozil podjetja General Motors. Na voljo je mali 2, 0-litrski turbo motor z 275 konjskimi močmi, malo večji 3, 6-litrski V6 z 335 konjskimi močmi ter največji SS model, ki ima 6, 2-litrski V8 motor z 455 konjskimi močmi. 

CamaroEmpReveal04.jpg

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG