Prikaži kategorije
Domov / Novice / Bomo dobili globalno cestno povezavo med Londonom in New Yorkom?
london-to-new-york

Bomo dobili globalno cestno povezavo med Londonom in New Yorkom?


Si predstavljate, da bi lahko iz ZDA zapeljali kar direktno v Azijo? Predlog prihaja iz Rusije, super-avtocesta pa bi prečkala celo dolžino rusije in in evrope ter tako povezovala London in New York.

Po navedbah CNN naj bi se povezava imenovala Trans-evrazijski pas (TEPR)… ambiciozen projekt, ki ga je predlagal vodja ruskega železniškega prometa Vladimir Yakunin.

Pot bi vključevala nekatere že obstoječe ceste, ki bi dosegale London in New York, vendar pa bi bilo potrebno obnoviti ali na novo zgraditi tisoče kilometrov asfaltiranih cest po celem razponu Rusije. Super-avtocesta naj bi se nahajala poleg že obstoječega “Trans-Siberian Railway” – trenutno najdaljše železnice na svetu. Seveda se tukaj pojavi še mnogo drugih težav: kako povezati Severno Ameriko in Evrazijo je tudi nekaj trenutno nepredstavljivega.

aljaska-most

Avtocesta bi namreč segala prek slabih 90 kilometrov morja od Rusije do Aljaske in bi morala pot nadaljevati skozi neobljudeno divjino mrzlih dežel. Približno 840 kilometrov namreč loči Ruski Nome do najbljižjega mesta na Aljaski – Fairbanks. Od tam naprej pa bi se avtocesta lahko priključila obstoječim Kanadskim cestam in kasneje nižjim 48-tim državam ZDA.

CNN ocenjuje, da bi povezava Severne Amerike, Evrope in Azije prek TEPR zavzemala kar.. pripravite se.. 21 tisoč kilometrov cest, upajmo lahko le, da bodo Rusi zgradili na poti veliko bencinskih črpalk in počivališč…

tepr-highway

Poleg svoje naporne dolžine je vprašanje tudi, kako se bo financiral takšen ogromen projekt. TEPR bi domnevno stal “trilijone dolarjev“! Vam je ideja prevoziti cel svet privlačna? Zaenkrat se še ne veselite prekmalu, vendar možnosti postajajo vse verjetnejše.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG