Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Seat / Bo to prvi električni SEAT?
AVTOBLOG-SEAT-Mii-e-up!-e-mii-elektrika-seatprvielektrični (4)

Bo to prvi električni SEAT?


Španska znamka Seat predstavlja svoj prvi električni prototip. Luca De Meo je napovedal prvi serijsko izdelan avtomobil popolnoma brez emisij že leta 2019.

Na dogodku, ki se je odvrtel v Barceloni, z imenom World Congress, je Seat ponosno predstavil svoj električni prototip, najbolj izpopolnjen električni prototip te znamke. Le- ta prototip temelji na majhnem mestnem avtomobilu z imenom Mii, ki je med kupci že dobro uveljavljen, platformo in tudi karoserijo razen par sprememb pa si v celoti deli z koncernskima modeloma VW Up! in Škoda Citigo. Pod pokrovom tega prototipa se vrti električni motor z 82 konjskimi močmi in 210 nevtonmetrov navora. Čeprav se Seat e-Mii približuje zadnji stopnji v procesu razvoja, Seat pravi, da serijska proizvodnja še ni potrjena. Kljub temu, pa lahko po besedah predsednika znamke Luca de Meo zagotovo pričakujemo električni model v Seatovi ponudbi do leta 2019. Seat e-Mii si ves pogonski sklop deli z bratom Volkswagen e-Up!(na trgu vse od leta 2014), čeprav nekateri podatki potrjujejo izboljšave v pogonu tako da do stotice pospeši v 11,3 sekunde(VW e-Up! pa v 12,4 sekunde).

AVTOBLOG-SEAT-Mii-e-up!-e-mii-elektrika-seatprvielektrični (1)

Električni motor se napaja iz baterij zmogljvosti 18,7 kilovatnih ur in kot take omogočajo do 160 prevoženih kilometrov. Baterije je mogoče napolniti z uporabo klasičnih vtičnic, ki jih najdemo v vsakem stanovanju, polnjenje pa tako traja okrog devet ur. S sistemom hitrega polnjenja se čas skrajša na 30 minut, v tem času se baterije napolnijo vse do 80% celotne zmogljivosti.

Trenutno uradnega datuma predstavitve Seata e-Mii ni, saj je v prvi vrsti namenjen le testiranju različnih tehnologij. Seat bo izdelal le deset primerkov, ki se bodo uporabljali za prevoz zaposlenih v Barcelono, kjer so raziskovalni laboratoriji, in pa kot ”car sharing”.  Po neuradnih informacijah naj bi Seat za svoj prvi električni model uporabljal koncernsko platformo namenjeno električnim vozilom imenovano MEB. Z že izdelano platformo bodo privarčevali veliko, saj jim ne bo treba razviti nove.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG