Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / BMW v letu 2015 ostal vodilni v prodaji
bmw-sales-2015-01

BMW v letu 2015 ostal vodilni v prodaji


Bavarski proizvajalec BMW s sedežem podjetja v Münchnu že peto leto zapored beleži rekordno prodajo. Še posebej se je izkazal v letu 2015, saj je presegel vse dosedanje rekorde in se povzpel nad nemška konkurenta Mercedes in Audi.

V lanskem letu je tako BMW zaključil prodajo z impresivnimi 1,905,234 prodanimi avtomobili. To predstavlja 5,2 % porast v primerjavi z letom 2014, s tem pa si je BMW ponovno zaslužil naziv svetovno najbolje prodajane znamke luksuznih avtomobilov.

To pa ne pomeni, da lahko bavarski velikan sedaj počiva, saj se konkurenca nevarno približuje. Mercedes-Benz je v primerjavi z letom 2014 v letu 2015 povečal prodajo za neverjetnih 13, 4 % in prodal 1,871,511 primerkov svojih vozil. Rezultat podjetja Mercedes je tako prekosil Audi, ki je kljub škandalu zaradi zlonamerne programske opreme in prirejenih podatkov o emisijskih izpustih uspel povečati prodajo za vsega skupaj 3,6 %, kar predstavlja 1,803,250 prodanih vozil v letu 2015. Tako za Mercedes-Benz kot Audi je bila prodaja  lanskega leta rekordna.

primerjava-bmw-mercedes-audi-01

Tudi na ameriškem trgu je bil BMW v lanskem letu najbolje prodajana prestižna avtomobilistična znamka, sledil mu je Lexus, Mercedes in Audi pa sta zasedla tretje in četrto mesto.

Ian Robertson, šef prodaje in trženja pri BMW, je na avtomobilističnem sejmu v Detroitu dejal, da “so v letu 2015 začeli s prodajo kar 15 novih oz. prenovljenih modelov ter da rezultati kažejo na to, da so nova inovativna vozila priljubljena med kupci. Prodaja je dosledno rasla skozi vse leto, kljub negativnim vplivom na nekaterih trgih.”

Z negativnim vplivom je Robertson mislil na kitajski trg, kjer se je prodaja vozil skupaj z vozili MINI povečala za le 1,7 odstotka, pri čemer niso navedli točne številke prodanih enot. Robertson tudi ne pričakuje, da bi se razmere na kitajskem trgu izboljšale v letošnjem letu in zato je cilj proizvajalca ohraniti oskrbo z vozili čimbolj prilagodljivo.

bmw-sales-2015-02

Kitajski trg je sicer v porastu pri prodaji prestižnih avtomobilskih znamk, kjer je največ v lanskem letu dosegel Mercedes-Benz s kar 32,6 % prirastkom v prodaji. Kmalu se bo kitajski trg ustalil, stopnja rasti pa se bo nekoliko umirila.

Zaenkrat ostaja vodilni bavarski BMW. Kakšni pa bodo rezultati ob koncu letošnjega leta?

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG