Prikaži kategorije
Domov / Znamke / BMW / Mercedes si letos želi premium prestol, a na poti mu je BMW!
bmw-mercedes-sales-07

Mercedes si letos želi premium prestol, a na poti mu je BMW!


BMW in Mercedes tekmujeta za naziv najbolj uspešnega podjetja med premium znamkami v letu 2016. Po več kot desetletju se je družba Daimler spet povzpela. Bo dovolj za premoč nad vodilnim bavarskim BMW?

Že dolgih 11 let je BMW svetovno najbolj uspešen proizvajalec premium vozil, kar bi se v letu 2016 lahko končalo. Mnogi poznavalci Mercedesu namreč napovedujejo zelo uspešno leto ter več prodanih enot kot BMW, s tem pa tudi naziv premium znamke z najboljšo prodajo v letu 2016. Velika rast prodaje je opazna predvsem na kitajskem trgu, dodatno jo bo pospešil začetek prodaje novega razreda E, mnogi novi modeli pa so že v preteklih letih prispevali k občutno boljši prodaji, ki se je približala BMW-jevi.

Res je, da je BMW v zadnjih petih letih nenehno podiral prodajne rekorde, po nedavnih podatkih sodeč pa se velik naskok obeta tudi pri podjetju Daimler. Tudi na Kitajskem je bil Mercedes do nedavnega uvrščen za vodilna Audi in BMW, sedaj pa so se razmere nekoliko obrnile.

Leta 2005 je BMW prvič prehitel Mercedes-Benz in od takrat so v Stuttgartu trdo delali, da bi spet prehiteli konkurenco. Na grafu (spodaj) lahko vidite, da je münchenska nadvlada trajala občutno dlje kot Mercedesova. Sta se pa družbi v zadnjih letih spet bolj zbližali in bili v letu 2015 za le 34.000 prodanih enot razlike, kar pri 1,9 milijona prodanih vozilih niti ni tako veliko.

Seveda pa za vsem skupaj tiči razlog, ki kaže v prid znamki BMW. Bavarsko podjetje za leto 2016 ni pripravilo posebnih novosti, saj ima trenutno na zalogi veliko različnih novih avtomobilov. Modeli, kot sta nova X1 in serija 7, so seveda še povsem sveži, vendar se na zahtevnem trgu zato ne morejo primerjati s povsem novimi modeli, ki grejo v prodajo še občutno bolje.

Medtem, ko se BMW in Mercedes bojujeta za mesto najbolje prodajane premium znamke, pa Audi čaka na boljše čase. Zaenkrat ne kaže na to, da bi do prevzema vodstva s strani Audija prišlo kaj kmalu.

bmw-mercedes-prodaja-01

Graf sicer prikazuje, kako se je prodaja znamk BMW, Mercedes in Audi spreminjala med leti 2000 in 2015. Polne črte prikazujejo prodajo BMW Group in Daimler vključno z drugimi avtomobili, ki so del družbe. Pri BMW Group so to sprva Rover in Land Rover, pozneje pa manjši MINI in prestižni Rolls-Royce. Pri Daimlerju je poleg Mercedesa vključen tudi Smart.

Kljub Mercedes-Benzovemu vzponu ob vseh novih modelih na trgu se je potrebno zavedati, da BMW kljub temu, da na zalogi nima nobenega novega modela, še vedno ostaja vodilni. To pa je vsekakor občudovanja vredno. Ob predstavitvi novih modelov lahko torej pričakujemo ponoven vzpon in vodilno mesto v prodaji.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG