Prikaži kategorije
Domov / Znamke / AUDI / Audi A8 je končno tu!
Static photoColour: Volcano Red

Audi A8 je končno tu!


Končno! Po letih testiranj, mesecih draženja in dnevih pričakovanja, je Audi A8 končno doživel premiero na Audi Summit dogodku v Barceloni.

Kot smo že izvedeli, bo novi A8 uporabljal 48 voltni električni sistem in tako adaptiral veliko napredne tehnologije, vključno z elektromehanskim sistemom adaptivnega vzmetenja, obenem pa naj bi bil prvi avtomobil na tržišču, ki bo ponujal tretjo stopnjo avtonomne vožnje.

Static photoColour: Volcano Red

 

Na avtocestah do hitrosti 60 kilometrov na uro, lahko avtonomni sistem prevzame popoln nadzor nad avtomobilom in vozniku omogoča, da lahko ta popolnoma spusti volanski obroč. Tako kot tekmeci, tudi A8 ponuja parkiranje na daljavo s pomočjo pametnega ključa, tudi če v vozilu ni nikogar.

Interior
Prej omenjeni sistem vzmetenja, deluje s pomočjo elektromotorja na vsakem kolesu, ki vključuje rotirajoč valj, notranjo torzijsko ročico iz titana in vzvod, ki naj bi na vzmetenje deloval z do 1.100Nm navora. Ta sistem sodeluje z napredno sprednjo kamero, ki zazna nepravilnosti na cestni površini in omogoča vzmetenju, da se avtomatsko prilagodi in tako ponuja najudobnejšo vožnjo. Pri Audiju pravijo, da bo ta sistem izničil vse tresljaje in sunke.

 

Dizajn močno spominja na Prologue Concept iz leta 2014 in novemu Audijevemu oblikovalskemu jeziku, doda tudi otipljivo obliko. Oblikoval ga je sicer Marc Lichte, izgleda pa mnogo elegantnejši od trenutne generacije, obenem pa skozi obliko vseeno izraža tehnološko naprednost in luksuz, kot bi ga od zastavonoše te nemške znamke tudi pričakovali.

Dynamic  photo Colour: Volcano Red

Spredaj je Audi lepo integriral tanke, horizontalne žaromete, ki v sebi skrivajo tudi LED dnevne luči. Dodatno takoj v oči pade ogromna sprednja kromirana rešetka, pri audiju pa obenem poudarjajo, da je strešna linija speljana tako, da daje videz coupeja. Tudi zadaj lahko najdemo nove luči, ki pa so čisto drugačne od trenutne generacije. Največja sprememba je ravno to, da sta zadnji luči povezani skupaj saj ima zadnjo luč speljano skozi celotno širino avtomobila.

Če povzamemo, dizajn sicer ni tako revolucionaren kot je bil Prologue Concept, vendar je zagotovo dovolj moderen, da lahko na prste stopi obstoječima Mercedes Benzu razreda S in BMW seriji 7.

Cockpit

V Nemčiji bo A8 najprej na voljo z dvema V6 turbo motorjema in sicer 3.0 litrski TDI in 3.0 litrski TFSI. Dizelski motor bo proizvajal 286 konjskih moči, medtem ko bo bencinski ekvivalent ponujal do 340 konjskih moči. Kasneje lahko pričakujemo tudi 4.0 litrski V8 TDI motor s 435 konjskimi močmi, ki bo predstavljen skupaj s 460 konjskim 4.0 litrskim turbobencinskim motorjem. Portfelj bo zaključil 6.0 lirtski W12 motor, za katerega pa še ni znano koliko moči bo ponujal.

 

Vsem petim motorjem bo asistiral prej omenjeni 48 voltni električni sistem, kar pomeni, da bo lahko A8 ‘jadral’ z ugašenim motorjem in se ponovno zagnal, ko bo to potrebno. Audi pravi, da bo ta sistem v realnih pogojih zmanjšal skupno porabo za okoli 0,7 litra na 100 kilometrov.

Pričakujemo lahko tudi Audija A8 e-tron quattro, ki bo združeval 3.0 litrski TFSI motor z električnim in tako proizvajal 450 konjskih moči in 700 Nm navora. Zahvaljujoč litij-ionski bateriji, naj bi imel ravno tako električni doseg okoli 50 kilometrov.

Cene v Nemčiji se bodo pričele pri 90.600€, medtem ko se cena za A8 L, torej takega s podaljšano medosno razdaljo, začne pri 94.100€.

Static photo Colour: terragrey

 

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG