Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Volkswagen / Arteon bo lahko sam zaustavil, če bo voznik zaspal za volanom
AVTOBLOG-Volkswagen-Arteon-safety (2)

Arteon bo lahko sam zaustavil, če bo voznik zaspal za volanom


Volkswagnov najprestižnejši Arteon, ki bo zapeljal na ceste proti koncu leta in bo seveda poln varnostne tehnologije, se bo lahko tudi sam zaustavil v primeru nezavestnega ali spečega voznika.

S tem ko se približuje datum začetka prodaje novega Arteona, je Volkswagen začel razkrivati podrobnosti varnostnih sistemov in tehnologije, vključno z ‘Emergency assist 2.0′ sistemom, ki bo lahko začasno prevzel nadzor nad vozilom, če bo ‘začutil’, da voznik ni več odziven.

AVTOBLOG-Volkswagen-Arteon-safety (4)

Avtomobil opremljen z ‘Emergency assist 2.0′ sistemom, konstantno nadzoruje uporabljanje krmilnega in zavornega mehanizma ter pedala za plin. V primeru, da je voznik predolgo neaktiven, ga bo sistem poizkusil opozoriti z zvočnim in vizualnim signalom obenem pa bo uporabil tudi zavorne sunke. Če se voznik še vedno ne bo odzval v primeru, da se bo recimo onesvestil ali trdno zaspal, bo avtomobil začel sam ustavljati. Najprej bo vklopil varnostne utripale in začel rahlo vijugati, da opozori ostale udeležence v prometu, da je nekaj narobe.

AVTOBLOG-Volkswagen-Arteon-safety (5)

Nato se bo Arteon s sodelovanjem sistemov adaptivnega tempomata, asistenta za parkiranje in asistenta za vožnjo znotraj voznega pasu, začel pomikati na odstavni pas in se tam popolnoma ustavil, kar je največja novost, saj je dosedanji ‘emergency assist’ prve generacije lahko ustavil avtomobil le na svojem voznem pasu in menimo, da je to velik napredek, če bo seveda sistem deloval tudi v praksi. Taka tehnologija bi lahko veliko doprinesla k zmanjšanju nesreč, obenem pa bi jo lahko nadgradili in v prihodnosti začeli vgrajevati tudi v tovornjake, kjer je nevarnost v primeru, da voznik zaspi, še večja.

*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG