Prikaži kategorije
Domov / Znamke / Honda / Ali Hondin dirkalnik NSX GT3 pomeni prihod NSX Type R?
AVTOBLOG-HondaNSX-TypeR (10)

Ali Hondin dirkalnik NSX GT3 pomeni prihod NSX Type R?


Honda strankam po vsem svetu po novem ponuja dirkalnik NSX GT3 za zajetnih 465.000 €. Ali to pomeni, da je NSX Type R blizu?

Najprej da odgovorimo na vprašanje: 465 tisočakov?? Ja, vendar za ta denar dobite homologiran GT3 dirkalnik, s katerim lahko dirkate v prvenstvih v Severni ameriki, Evropi, Aziji, na Japonskem, v Avstraliji in mednarodnem GT prvenstvu. V zadnjem letu je prestal preko 80.000 testnih kilometrov in vmes dosegel tudi nekaj zmag, proizvodnja pa bo potekala poleg cestne različice Honde NSX, kjer bodo zadnje ‘GT3 dodelave’ opravili v Italiji.

AVTOBLOG-HondaNSX-TypeR (9)

Ta je zavrgel hibridni sistem, torej ostaja le 3.5 litrski twin-turbo V6 motor. Ta proizvaja 500 konjskih moči, ki so speljane le na zadnji kolesni par preko šest stopenjskega sekvenčnega menjalnika s karbonsko sklopko. Za ustavljanje skrbijo brembove zavore, pomanjkanje hibridnega sistema pa pomeni, da je avtomobil ‘shujšal’ za skoraj pol tone in sedaj tehta le 1.240 kilogramov. Torej za 465 tisočakov dobite pravi čistokrvni tovarniški dirkalnik, ki tudi izgleda brutalno.

Vendar to ni konec zgodbe. Naš interes je namreč pritegnilo dejstvo, da se ta avtomobil po novem prodaja globalno, lani pa je eden izmed vodij razvoja modela NSX, Nick Robinson dejal, da bo potencialni model NSX Type R izgubil precej teže v primerjavi s standardnim avtomobilom. Kasneje je še dodal: “Že od samega začetka razvoja avtomobila, so bile ekipe inženirjev spodbujene k udejstvovanju v motošportu, da bi se tako naučili novih pristopov in se nato vrnili k razvoju cestnega avtomobila ter svoja znanja uporabili tudi tam.” Kaj točno je mislil s tem, da bi svoja znanja uporabili tudi na cestnem avtomobilu, je kasneje pojasnil s stavkom: “Kar dobro dela na dirkališču, bo zagotovo našlo svojo pot v bodoče iteracije in posodobitve cestnih avtomobilov.”

AVTOBLOG-HondaNSX-TypeR (2)

Torej bi lahko sedaj, ko je Honda izpopolnila GT3 platformo in nastavitve ter je dovolj samozavestna za prodajo dirkalnikov po skoraj pol milijonski ceni, to pomenilo, da se bliža tudi trša in bolj dirkaško nastrojena cestna različica.  Mi zagotovo upamo, da je temu tako.

AVTOBLOG-HondaNSX-TypeR (3)

 

Vir: TopGear
*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************


AVTO AVTOblog Avtomobilizem AVTO novice AVTO novosti AVTO koncepti AVTO primerjave AVTO video AVTO nasveti AVTO servis Avtomobil AUTOBLOG